Хумус
Рецепта от: Божана Кацарова
Хумус от нахут, зеленчуци и маслини, гарниран с хрупкави пикантни бисквити.
1. За хумуса от нахут сипете в тенджера нахута от консерва /отделете си десетина зърна/ заедно с течността. Добавете нарязания на ситно морков, беления домат, разрязаната на четвъртинки глава лук и леко смачканите скилидки чесън. Добавете смлян кориандър и куркума. Разбъркайте и оставете сместа да ври на слаб огън 20 минути. Накрая добавете 2-3 с.л. олио и разбъркайте. Щом морковите са омекнали, дръпнете от огъня.
2. Пресипете поизстиналата смес в съд за пасиране. За тази рецепта за хумус добавете нарязаните зелени маслини, сусамов тахан, лимонов сок, настъргана лимонова кора и няколко капки сусамово олио. Овкусете със сол и черен пипер и пасирайте до гладкост.
3. За хрупкавите бисквити сипете в купа брашното и пудрата захар. Добавете сол, бял пипер, чесън на прах, смлян джинджифил, червен пипер, няколко капки сусамово олио и 3 с.л. олио. Разбъркайте добре. Добавете белтъците и разбъркайте до гладкост.
4. Постелете тава със силиконова подложка. С помощта на малка шпатула нанесете на много тънък слой сместа за бисквитите. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 4-5 минути. Нарежете бисквитата докато е още топла на триъгълни парчета.
5. За гарнитура за този хумус от нахут загрейте 3 пръста олио в тенджерка. Поставете добре подсушените отделени зърна нахут в цедка и ги потопете в горещото олио. Пържете до златисто. Потопете и бейби морковчета и репички в горещото олио за минута.
6. За пестото сложете шепа листа рукола в съд за пасиране. Добавете няколко капки сусамово олио, 1 ч.л. горчица, портокаловия сок, 1 с.л. олио и 1 с.л. зехтин и пасирайте. Овкусете със сол и бял пипер.
7. По средата на чиния шприцовайте гнездо от хумус. Подредете бейби морковчета и репички, както и зърна пържен нахут. В гнездото поставете сварени пъдпъдъчи яйца. Гарнирайте с хрупкави бисквити и песто от рукола. Хумус рецепта.
Продукти
- 500 г нахут от консерва
- 1.5 морков
- 1 глава лук
- 1 белен домат от консерва
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. куркума
- 4 капки сос Табаско
- 3 с.л. олио
- 0.5 лимон
- сок
- 1 лимон
- настъргана кора
- 2 с.л. сусамов тахан
- 100 г зелени маслини без костилки
- 1 връзка бейби моркови
- 1 връзка бейби репички
- 1 шепа рукола
- 1 ч.л. медена горчица
- 0.5 портокал
- сок
- олио
- сварени пъдпъдъчи яйца
- За бисквитите:
- 100 г брашно
- 1 с.л. пудра захар
- сол и бял пипер
- 0.5 ч.л. чесън на прах
- 0.5 ч.л. смлян джинджифил
- 0.5 ч.л. червен пипер
- 3 с.л. олио
- 0.5 ч.л. сусамово олио
- 2 белтъка
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Чушки в сметана
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Зеленчуков чипс
Рецепти Татана с домати
Рецепти Терин от сирене и зеленчуци
Рецепти Божана Кацарова
Рулца с лук, лимец и зимни зеленчуци
Рецепти Божана Кацарова
Бърза туршия и ядлива "почва"