Начин на приготвяне:

Хумус от нахут, зеленчуци и маслини, гарниран с хрупкави пикантни бисквити.

1. За хумуса от нахут сипете в тенджера нахута от консерва /отделете си десетина зърна/ заедно с течността. Добавете нарязания на ситно морков, беления домат, разрязаната на четвъртинки глава лук и леко смачканите скилидки чесън. Добавете смлян кориандър и куркума. Разбъркайте и оставете сместа да ври на слаб огън 20 минути. Накрая добавете 2-3 с.л. олио и разбъркайте. Щом морковите са омекнали, дръпнете от огъня.

2. Пресипете поизстиналата смес в съд за пасиране. За тази рецепта за хумус добавете нарязаните зелени маслини, сусамов тахан, лимонов сок, настъргана лимонова кора и няколко капки сусамово олио. Овкусете със сол и черен пипер и пасирайте до гладкост.

3. За хрупкавите бисквити сипете в купа брашното и пудрата захар. Добавете сол, бял пипер, чесън на прах, смлян джинджифил, червен пипер, няколко капки сусамово олио и 3 с.л. олио. Разбъркайте добре. Добавете белтъците и разбъркайте до гладкост.

4. Постелете тава със силиконова подложка. С помощта на малка шпатула нанесете на много тънък слой сместа за бисквитите. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 4-5 минути. Нарежете бисквитата докато е още топла на триъгълни парчета.

5. За гарнитура за този хумус от нахут загрейте 3 пръста олио в тенджерка. Поставете добре подсушените отделени зърна нахут в цедка и ги потопете в горещото олио. Пържете до златисто. Потопете и бейби морковчета и репички в горещото олио за минута.

6. За пестото сложете шепа листа рукола в съд за пасиране. Добавете няколко капки сусамово олио, 1 ч.л. горчица, портокаловия сок, 1 с.л. олио и 1 с.л. зехтин и пасирайте. Овкусете със сол и бял пипер.

7. По средата на чиния шприцовайте гнездо от хумус. Подредете бейби морковчета и репички, както и зърна пържен нахут. В гнездото поставете сварени пъдпъдъчи яйца. Гарнирайте с хрупкави бисквити и песто от рукола. Хумус рецепта.

хумус рецепта

хумус от нахут

рецепта за хумус

Продукти

  • 500 г нахут от консерва
  • 1.5 морков
  • 1 глава лук
  • 1 белен домат от консерва
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. куркума
  • 4 капки сос табаско
  • 3 с.л. олио
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • 100 г зелени маслини без костилки
  • 1 връзка бейби моркови
  • 1 връзка бейби репички
  • 1 шепа рукола
  • 1 ч.л. медена горчица
  • 0.5 портокал
  • сок
  • олио
  • сварени пъдпъдъчи яйца

За бисквитите:

  • 100 г брашно
  • 1 с.л. пудра захар
  • сол и бял пипер
  • 0.5 ч.л. чесън на прах
  • 0.5 ч.л. смлян джинджифил
  • 0.5 ч.л. червен пипер
  • 3 с.л. олио
  • 0.5 ч.л. сусамово олио
  • 2 белтъка

Свързани рецепти