За да станат наистина хрупкави, свинските гърди изискват дълга подготовка и дълго печене. Но съчетанието с печени дребни картофи с пресни подправки и сметаново-горчичен сос ги прави наистина неустоими.

Продукти

  • 800 г свински гърди с кожа (цяло парче)
  • 1–2 щипки семена резене
  • 2–3 стръка мащерка
  • 2–3 с.л. бренди
  • сол на вкус
  • За картофите:
  • 800 г дребни картофи
  • 50 мл зехтин
  • 1/2 ч.л. самардала
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка копър
  • сол на вкус
  • За соса:
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 с.л. мека горчица
  • 3 стръка магданоз
  • 1/2 лимон
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. С шиш, игла или нож надупчете на много места кожата на месото. С остър нож направете прорези по кожата, така че да се получат ромбове.
  • 2. Осолете парчето месо от страната на кожата, а след това обърнете и осолете и от другата страна. Намажете с бренди. Овкусете го с мащерка, семена от резене и черен пипер. Обърнете го с кожата нагоре.
  • 3. Приберете месото в хладилник без до го покривате за поне 3–4 часа, най-добре за една нощ. Извадете от хладилника и подсушете кожата с кухненска хартия.
  • 4. Поставете в подходящ съд и печете във фурна на 130 градуса (без вентилатор) за 3 часа.
  • 5. Измийте картофите и ги разбъркайте със зехтина и сол на вкус. Гответе ги в еърфрайър на програма за картофи за 20 минути, или във фурна на 200 градуса за 40 минути. След това ги смачкайте леко и разбъркайте с наситнените подправки и самардалата.
  • 6. Подсушете леко охладеното изпечено месо и го гответе в еърфрайър на 200 градуса за 10–12 минути, или във фурна на грил програма за 20 минути.
  • 7. За соса блендирайте накълцания магданоз, горчицата, сока от лимон, заквасената сметана и сол на вкус.
  • 8. Сервирайте месото с картофите и соса.

Свързани рецепти

Виж всички