1. За хрупкавата кора разбъркайте в миксера брашното, захарта, маслото и солта до хомогенизиране. Разточете тестото на много тънка кора между два листа хартия за печене и го приберете в хладилник. След като стегне, с помощта на ринг изрежете кръгове, малко по-големи от профитеролите, които ще оформите.

2. За пареното тесто пасирайте яйцата и ги прецедете. Смесете млякото, водата, захарта, солта и маслото в дълбока касерола и сложете сместа на котлона да заври. Постепенно добавете брашното, като разбърквате постоянно до оформяне на топка тесто, която да се отделя от стените на съда. Прехвърлете тестото в купата на миксера и разбъркайте, след това постепенно прибавете пасираните яйца.

3. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Прехвърлете пареното тесто в пош и шприцовайте топки от него върху лист хартия за печене. Поставете отгоре по един кръг от масленото тесто (трябва да е студено). Сложете профитеролите да се пекат за 20-25 минути.

4. За крема разбъркайте с помощта на миксер крем сиренето и маскарпонето с пудрата захар и ликьора. Прехвърлете крема в пош. В основата на готовите профитероли направете малка дупка и ги напълнете с крема.

Продукти

  • За пареното тесто:120 г прясно мляко 120 г вода 5 г сол 10 г захар 120 г масло 140 г брашно 210 г яйцаЗа крема:150 г крем сирене 100 г маскарпоне 50 г пудра захар 30 г крем ликьорЗа хрупкавата кора:110 г брашно 110 г кафява захар 90 г масло 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички