Хрупкава полента със сирене
Една семпла, но вкусна рецепта от италианската кухня, подходяща както за гарнитура, така и за основно вегетарианско ястие.

Продукти

  • 150 г полента
  • 50 г масло
  • 250 г сирене Качота
  • балсамова глазура

Начин на приготвяне:

  • 1. За полентата /качамака/ загрейте 500-600 мл вода с щипка сол в тенджера. Щом водата заври, сипете на струйка полентата, като бъркате енергично с помощта на тел или дървена лъжица. Щом сместа се сгъсти и започне да образува кладенчета, бъркайте още 5 минути.
  • 2. Изсипете полентата в правоъгълна форма за кекс с незалепващо покритие и я разпределете равномерно. Оставете да изстине и да се втвърди, най-добре за 1 нощ /в хладилник/.
  • 3. Извадете полентата от формата и я нарежете на филийки с дебелина 1.5 см.
  • 4. Загрейте тиган на умерен огън. Разтопете 2/3 от маслото и подредете филийките полента. Пържете полентата 5 минути. Обърнете филийките и добавете останалото масло, пържете още 5 минути, до златисто.
  • 5. Подредете пържената полента в тавичка. Върху всяка филийка поставете по едно парче сирене качота. Запечете под грила, в предварително загрята фурна, докато сиренете се разтопи.
  • 6. Полейте с балсамова глазура*.
  • *За да си приготвите балсамова глазура /500 мл/ сипете в тиган с дебело дъно 570 мл балсамов оцет и 570 мл червено вино. Щом сместа заври, намалете силата на огъня и оставете да къкри докато се редуцира наполовина. добавете 130 г тъмнокафява захар мусковадо и разбъркайте докато тя се разтопи. След това постепенно увеличавайте силата на огъня. Оставете сместа да кипи докато се редуцира наполовина. Съхранявайте в предварително стелизирана бутилка.

Свързани рецепти

Виж всички