Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Хрупкава полента със сирене

категория 0/5
1. За полентата /качамака/ загрейте 500-600 мл вода с щипка сол в тенджера. Щом водата заври, сипете на струйка полентата, като бъркате енергично с помощта на тел или дървена лъжица. Щом сместа се сгъсти и започне да образува кладенчета, бъркайте още 5 минути.
2. Изсипете полентата в правоъгълна форма за кекс с незалепващо покритие и я разпределете равномерно. Оставете да изстине и да се втвърди, най-добре за 1 нощ /в хладилник/.
3. Извадете полентата от формата и я нарежете на филийки с дебелина 1.5 см.
4. Загрейте тиган на умерен огън. Разтопете 2/3 от маслото и подредете филийките полента. Пържете полентата 5 минути. Обърнете филийките и добавете останалото масло, пържете още 5 минути, до златисто.
5. Подредете пържената полента в тавичка. Върху всяка филийка поставете по едно парче сирене качота. Запечете под грила, в предварително загрята фурна, докато сиренете се разтопи.
6. Полейте с балсамова глазура*.

*За да си приготвите балсамова глазура /500 мл/ сипете в тиган с дебело дъно 570 мл балсамов оцет и 570 мл червено вино. Щом сместа заври, намалете силата на огъня и оставете да къкри докато се редуцира наполовина. добавете 130 г тъмнокафява захар мусковадо и разбъркайте докато тя се разтопи. След това постепенно увеличавайте силата на огъня. Оставете сместа да кипи докато се редуцира наполовина. Съхранявайте в предварително стелизирана бутилка.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
Рецепта на: Микела Киапа