Хрупкава плодова пита

Хрупкава плодова пита

Начин на приготвяне:

1. Разрежете бутер тестото на четири пачета 10 х 10 см. Сложете едно върху друго парчетата и ги разточете върху набрашнен плот тънко /2 мм/. Оформете го като кръг.
2. Намажете кръгла дълбока форма /леко конусовидна -дъното да е с по-малък диаметър от отвора и/ обилно с разтопено масло. Поставете върху обърнатата с дъното нагоре форма тестото така, че да се получат и стенички от него. Прободете тестото с вилица. След това го навлажнете с вода с помощта на четка, а след това го поръсете със захар. Оставете го в хладилник за 10 минути.
3. Печете основата на питата 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като основата изстине, намажете дъното и с предварително разтопения на водна баня бял шоколад.
4. В тавичка, постлана с хартия за печене смесете бадемите с пудрата захар и ги разбъркайте. Запечете ги за 12 минути на 180 градуса.
5. Обелете и нарежете на филийки крушите. Разтопете маслото в тиган и запържете крушите с пудрата захар канелата. Щом крушите омекнат добавете ликьора и задушавайте до златисто.
6. За крема загрейте в тенджерка нектар от круши /може да ползвате пасирани круши - пресни или от компот/. В купа разбийте жълтъците със захарта с тел. Добавете брашното и разбъркайте. След това сипете малко от топлите пасирани круши и разбъркайте. Изсипете цялата смес в тенджерката и бъркайте до сгъстяване на крема. Изсипете го върху плоска чиния, за да изстине по-бързо и го покрийте с прозрачно фолио.
7. Изстиналият крем сипете в купа. Към него добавете предварително обработения желатин и ликьора /може да ползвате крушова ракия/ и разбъркайте. Накрая добавете предварително разбитата сметана.
8. На дъното на питата сложете изстиналите задушени круши. Отгоре нанесете крема и го загладете. Отгоре поръсете питата със запечените бадеми.

Продукти

За основата:

  • 1 лист бутер тесто
  • 2 с.л. захар
  • 100 г бял шоколад

За пълнежа:

  • 3 круши
  • 1 с.л. масло
  • 60 г захар
  • 2 с.л. крушов ликьор

За крема:

  • 200 мл сок от круши
  • 4 жълтъка
  • 40 г захар
  • 1 с.л. брашно
  • 5 листа желатин
  • 4 с.л. крушов ликьор
  • 120 мл течна сметана

За бадемите:

  • 25 г филирани бадеми
  • 1 с.л. захар

Свързани рецепти