Хрупкава ананасова торта
1. За блата на тортата обелете и нарежете ананаса на кубчета. Нарежете шоколада по-ситно. Разтопете маслото.
2. В една купа смесете брашното с бакпулвера, солта и кафявата пудра захар. В друга купа разбийте яйцето с млякото и разтопеното масло. Добавете мокрите продукти към сухите и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете и парченцата ананас и шоколад. Разбъркайте.
3. Намаслете дъното и стените на кръгла и дълбока форма /или форма с подвижно дъно/ с диаметър 25 см. Постелете дъното и с изрязан кръг от хартия за печене. Изсипете сместа за блата и го печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
4. За шоколадовия мус накиснете желатина в студена вода за 10 минути. Нарежете шоколада и го разтопете на водна баня. Отделно разбийте сметаната с помощта на миксер.
5. Затоплете леко накиснатия желатин с малко водичка в тенджерка. Сипете малко от разбитата сметана към разтопения шоколад и бъркайте енергично. Добавете желатина и отново бъркайте енергично. След това сипете шоколадовата смес при останалата сметана и разбъркайте. Прехвърлете сместа в метална купа и го сложете в хладилника докато се втвърди.
6. За хрупкавата част намажете една кора с разтопено масло или олио, поръсете с малко кокос и сложете следваща кора върху нея. Повторете същото и сложете трета кора. Отгоре поръсете с кокос. Отделно направете същото и с другите три кори.
7. Постелете плоска тава с хартия за печене и очертайте кръг върху нея с размерите на блата. Намачкайте първо едните три кори и ги поставете в очертанията на кръга. След това намачкайте другите три слепени кори и запълнете кръга. Печете корите в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути, до златисто.
8. Поставете ананасовия блат върху поднос или чиния. Прехвърлете втвърдения мус в пош с гладък накрайник и го нанесете по цялата повърхност на блата, като започнете отвън навътре. /Може да нанесете муса и без пош./ Отгоре поставете хрупкавите печени кори. Поръсете тортата с какао и пудра захар.

Продукти

  • За блата:200 г ананас 100 г натурален шоколад 90 г масло 100 г пълнозърнесто брашно 100 г кафява пудра захар 1 ч.л. бакпулвер щипка сол 1 яйце 140 мл прясно млякоЗа шоколадовия мус:1.5 лист желатин 250 мл течна сметана 200 г млечен шоколадЗа хрупкавата част:6 кори за баница 60 г масло 50 г кокосови стърготини какао и пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички