Хляб на осморки с кафяво масло
Рецепта от: Марта Стюарт
Този хляб се приготвя от тесто с мая и много масло. Заради маслото тестото се сгъва по специален начин няколко пъти, за да стане на слоеве.
Продукти
- 1 пакетче суха мая (не бързо действаща)
- 1 ч.ч. топло прясно мляко
- 1 шушулка ваниля
- 4 1/2 ч.ч. брашно + 2 с.л. брашно
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.л. сол
- 440 г безсолно масло
- 2 големи яйца
- 1 жълтък
- За плънката:
- 220 г безсолно масло
- 1 ч.ч. светлокафява захар
- 1 ч.л. канела
- щипка сол
- 1 голямо яйце
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото поръсете сухата мая върху топлото мляко и разбъркайте. Изчакайте 5 минути, докато сместа шупне. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия.
- 2. В голяма купа сипете брашното и добавете захарта, солта и 55 г масло на стайна температура. Разбъркайте с помощта на миксер, с бъркалка за тесто, за около 3-4 минути. Добавете прясното мляко с маята и бъркайте докато се образува тесто. Добавете яйцата и жълтъка и бъркайте още 2-3 минути. Извадете тестото върху набрашнен плот и го месете внимателно около 30 секунди. Оформете топка, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа.
- 3. В купа сложете останалото 395 г меко масло и го разбийте с помощта на миксер. Добавете 2 с.л. брашно и разбийте отново. Извадете маслото върху плота и го оформете на правоъгълник с размери 30х25 см.. Увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 15 минути.
- 4. Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот в правоъгълна форма размери (45х25 см), с максимално прави ъгли, с дебелина 6 мм. Обърнете тестото с дългата страна към вас. Поставете правоъгълника от масло, предварително изваден на стайна температура, в долната част на листа тесто, но разположен по средата. Прегънете краищата на тестото навътре, като плик за писмо. Разточете отново сгънатото тесто, със същите размери - 45х25 см. и прегънете като плик. Увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 час. Повторете разточването, сгъването и охлаждането на тестото за по 1 час още 2 пъти. След това го поставете в хладилник за 4 часа.
- 5. За плънката разтопете нарязаното на кубчета масло на умерен огън за около 11 минути, до тъмнозлатист цвят. Разбърквайте от време на време. Пресипете маслото в стъклена купа и оставете да изстине за 10 минути. Добавете канелата, светлокафява захар и сол и разбъркайте добре.
- 6. Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот с размери 50х40 см. Разстелете пълнежа в долната половина на тестото. Прегънете горната, ненамазана част на тестото навътре. Изчеткайте излишното брашно и нарежете на 6 ленти с еднаква ширина. Завийте всяка лента на осморка, като навивате тестото от едната половина от горната страна, а другата половина - от долната страна. Обърнете осморките с разрязаната страна нагоре и ги подредете в предваритлено намаслена тава (диаметър 35 см). Покрийте с фолио и поставете тавата на стайна температура за 45-60 минути.
- 7. Разбийте яйцето с малко вода и намажете с помощта на четка осморките. Печете хляба в предварително загрята фурна на 190 градуса 35-40 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Лесен хляб
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Донал Скиан
Соден хляб с ирландско сирене и мащерка
Рецепти Лука Чиано
Мини фокачи с прошуто и пушена моцарела
Рецепти Марта Стюарт
Карамелизиран овесен хляб
Рецепти Марк Мориарти
Хляб Бриош с чесново масло
Рецепти Марта Стюарт
Занаятчийски хляб
Рецепти Стоян и Лора
Питка с кафяво масло и шарена сол