1. В голяма купа сипете брашното. В кана сипете 250 мл вода със тайна температура и поръсете върху нея маята. Разбъркайте и оставете настрани за 3-4 минути.

2. В голяма купа сипете брашно. Добавете водата с маята, киселото мляко и зехтина. Разбъркайте всичко с помощта на дървена лъжица. Щом се оформи топка, поръсете със сол. Извадете тестото върху плота и месете с натиск в продължение на 5-10 минути, докато получите гладко и еластично тесто. Оформете на топка.

3. Поставете тестото в предварително намазана със зехтин купа. Поръсете зехтин и върху тестото. Покрийте с кухненска кърпа и оставете тестото да втаса за 3-4 часа на топло.

4. Разделете втасалото тесто на две равни части. Разтеглете всяка част тесто с ръце във формата на лодка.  С пръсти оформете вдлъбнатини в тестото. Поставете двата хляба в тава, постлана с хартия за печене. Поръсете и двата хляба със зехтин, а само единия и със сол. Покрийте с кърпа и оставете да втасат за 45 минути.

5. Единият хляб гарнирайте с чери домати, които предварително сте надупчили с нож и с разрязани на две по дължина люти чушки. Върху другия хляб подредете плътно едно до друго тънки кръгчета белен картоф, върху тях разпръснете филенца аншоа, скилидки чесън и стръкове мащерка. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 -25 минути. Изпечения хляб с чери домати поръсете с още зехтин, настъргана солена рикота и листенца босилек. От другия хляб отстранете стръковете мащерка и скилидките чесън.

Продукти

  • 500 г безглутеново брашно
  • 7 г суха мая
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 250 мл вода
  • 125 г кисело мляко
  • 2 ч.л. сол
  • За гарниране:
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • стръкове мащерка
  • чери домати
  • люти чушки
  • скилидки чесън
  • филенца аншоа
  • 1 среден картоф
  • листенца босилек
  • солена рикота

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички