Хляб с манатарки
1. Затоплете прясното мляко в тенджерка. Накиснете в него сушените манатарки за 15 минути. След това пасирайте сместа до гладкост и добавете сухата мая и захарта в нея. Разбъркайте.
2. Изсипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Направете кладенче в брашното и в него сложете маслото, яйцето и сместа пасиранат смес с гъби. Постепенно омесете гладко тесто. Ако е необходимо, добавете малко вода. Оформете тестото на топка и я сложете в купа. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете тестото да втасва в продължение на 30 минути.
3. Сипете в тавичка орехите и лешниците - и за пълнежа, и за маслото и ги запечете за 15 минути на 180 градуса. Оставете ядките да изстинат.
4. Нарежете орехите и лешниците за пълнежа. Нарежете магданоза и маринованите лукчета. Сплескайте и разстелете леко тестото върху плота и изсипете нарязаните продукти за пълнежа върху него. Завийте го няколко пъти, без да го месите силно, колкото продуктите да се разпределят равномерно в тестото.
5. Намаслете дълбока правоъгълна форма за кекс и я постелете с хартия за печене. Поставете оформеното като руло тесто във формата и го оставете да втасва още 30 минути. Разбийте жълтъка с малко сметана и намажете със сместа хляба. Печете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса около 1 час.
6. За лешниковото масло смелете фино изпечените и обелени лешници заедно с малко лешниково олио /масло/. Разбийте мекото масло с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете смлените лешници и разбъркайте.
7. Пресипете лешниковото масло в купичка и го поднесете с нарязания топъл хляб с гъби.

Продукти

  • За хляба:200 мл прясно мляко 25 г сушени манатарки 1 пакетче суха мая 35 г захар щипка сол 330 г брашно 25 г масло 1 яйцеЗа пълнежа:50 г сурови орехи 50 г сурови лешници 0.5 връзка магданоз 2 с.л. мариновани лукчета 1 жълтък с малко сметанаЗа лешниковото масло:150 г сурови лешници 250 г меко масло 1 с.л. лешниково масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички