Начин на приготвяне:

1. Затоплете млякото леко. Добавете сухата мая и разбъркайте.
2. Сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете млякото с маята и останалите продукти. Смсете продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно омесете гладко тесто. Поставете тестото в купа и я покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото да втаса на топло в продължение на 1 час.
3. За компота от боровинки измийте добре боровинките и ги сложете в тенджерка заедно с водата и захарта. Варете ги 20 минути, докато сместа се сгъсти. Охладете компота.
4. С помощта на блендер смесете мекото козе сирене, пудрата захар и сметаната до гладкост.
5. Разточете тестото върху набрашнен плот, с дебелина 1 см, в правоъгълна форма. Разстелете сместа със сиренето върху цялата повърхност на тестото, на тънък слой. Върху сиренето разстелете изстиналия компот от боровинки. Накрая поръсете пресните червени боровинки.
6. Разрежете на две тестото, по дължина. След това разрежете на 5 ленти, с ширана 5 см, по вертикал. Навийте всяка лента на руло. Подредете рулцата изправени в намаслена дълбока форма. Оставете рулцата да втасат още веднъж за 20 минути.
7. Печете рулцата в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
8. Загрейте сладкото от кайсии със съвсем малко вода и намажете изпечените рулца със сместа, с помощта на четчица.

Продукти

За тестото:

  • 360 мл прясно мляко
  • 660 г брашно
  • 2 пакетчета суха мая
  • 12 г сол
  • 70 г масло
  • 70 г захар
  • 1 яйце

За плънката:

  • 250 г меко козе сирене
  • 50 мл сметана
  • 2 с.л. пудра захар
  • 100 г червени боровинки

Допълнително:

  • 2 с.л. сладко от кайсии

За компота:

  • 250 г червени боровинки
  • 100 мл вода
  • 100 г захар

Свързани рецепти