Хляб хокайдо
1.  Пресейте 450 г рашно в голяма купа. Добавете солта и 1 с.л. захар /20 г/ и разбъркайте с лъжица. След това пуснете на ниска скорост миксер с бъркалка за тесто.
2. В чаша сипете топлата вода /44 градуса/ и поръсете върху нея сухата мая и останалите 15 г захар /1.5 ч.л./. Разбъркайте до хомогенност. В купичка сипете топлото мляко /44 градуса/ и чукнете яйцето. Разбийте леко.
3. Сипете сместа с маята на струйка към сухите съставки, при пуснат миксер. След това добавете по същия начин и млякото с яйцето. Продължете месенето 10 минути.
4. Добавете маслото със стайна температура, парченце по парченце, без да спирате разбиването. Разбъркайте до образуването на гладко тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко, оформете топка. Поставете тестото в предварително намаслена купа и покрийте с прозрачно фолио. Поставете на топло място да втаса докато удвои обема си, около 45-60 минути.
5. Извадете тестото върху набрашнен плот и омесете тестото за 1-2 минути. Поставете го отново в купата, покрийте и оставете да втаса за още 1 час.
6. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разточете леко с точилка във формата на правоъгълник. След това го сгънете като плик и отново разточете леко. Завияте го на стегнато руло откъм дългата страна, подпъхнете краищата от долната страна и го поставете във форма за хляб /11х21 см/. Покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса, то ще удвои обема си и ще излезе от формата. Отстранете фолиото и поставете формата с хляба в предварително загрята фурна на 220 градуса на средно ниво. Напръскайте тестото със спрей с вода. Печете 15 минути, след това намалете температурата на 190 градуса и печете още 25 минути.
7. След като оставите хляба да изстине върху решетка, го нарежете на филии.

Продукти

  • 50 мл топла вода 35 г захар 1.5 ч.л. кашерна сол 1 яйце 1.5 ч.л. суха мая 500 г брашно за хляб 1 ч.ч. топло мляко 55 г безсолно масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички