Хляб Бриош с чесново масло
Рецепта от: Марк Мориарти
Рецепта за богат хляб Бриош. Тестото за този хляб е с мая, с яйца и много масло. Пълнежът на хляба пък е от чесново масло. Насладете се на този пухкав и мек хляб с вкус на масло.
Продукти
- 400 г брашно
- 40 г захар
- 5 г сол
- 100 мл прясно мляко
- 1 пакетче суха мая
- 4 яйца
- 100 г масло
- За чесновото масло:
- 100 г масло
- 6 скилидки чесън
- 20 г настърган пармезан
- 3 с.л. нарязан магданоз
- сол и черен пипер
- Допълнително:
- 1 яйце
- 1 с.л. течна сметана
- див лук
- мащерка
- морска сол
- разтопено масло
Начин на приготвяне:
- 1. В голяма купа сипете брашното, солта и захарта и разбъркайте с помощта на миксер, с приставка за тесто.
- 2. Затоплете млякото до 40 градуса и добавете сухата мая. Добавете сместа към брашното и разбъркайте. След това добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването. Разбърквайте в продължение на 5 минути. Накрая добавете маслото със стайна температура и разбивайте 10 минути, докато тестото стане гладко и еластично.
- 3. Прехвърлете тестото в намазнена купа, покрийте с прозрачно фолио и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
- 4. За чесновото масло сипете маслото в купа и настържете фино скилидките чесън. Добавете настърган пармезан и нарязан магданоз .Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре . Оформете 8 топчета.
- 5. Върху набрашнен плот разточето тестото под формата на руло. Нарежете го на 8 равни части. Във всяко парче тесто поставете по 1 топка чесново масло и я завийте добре в тестото. Оформете гладка топка. Подредете топките плътно една до друга в предварително намаслена форма за хляб и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да втаса за 3 минути.
- 6. Разбийте яйце със сметана и намажете тестото отгоре. Печете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. След като извадите изпечения хляб намажете с разтопено масло и поръсете с морска сол, ситно нарязан див лук и листенца мащерка.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Лесен хляб
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб
Рецепти Донал Скиан
Соден хляб с ирландско сирене и мащерка
Рецепти Силвия Колока
Лигурийски хлебчета