Хлебен пудинг с уиски сос
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Накъсайте хляба на едри парчета в купа. Поръсете отгоре захарта и кокоса /ако не обичате кокос, просто не слагайте/ и ванилията. /Може да си направите ванилова захар вкъщи и да я ползвате нея за сладкиши. Сложете няколко кухи шушулки ванилия в буркан със захар, затворете го и го оставете поне няколко дни. След това ще имате ванилова захар./ След това залейте с хладкото мляко и добавете разтопеното масло. Разбъркайте добре. Може да оставите сместа десетина минути да попие хубаво продуктите, но тогава пудингчетата ще станат по-сухи. Затова използвайте сместа веднага. Намажете формичките за мъфини с масло и с помощта на лъжица ги напълнете с хлебната смес. Изпечете ги на 180 градуса за около 40 минути. Ако използвате обикновена тава, печенето ще отнеме 1 час.
За соса загрейте маслото в съд и когато то се поразтопи добавете наведнъж пудрата захар и бъркайте. Трябва да стане гладък сос, без маслото да кипва и без захарта да се карамелизира, т.е. цветът на соса трябва да остане жълтеникаво-бял. Отделно разбийте в купа жълтъците с бърбъна и добавете топлата смес при тях или обратното. Но когато усетите, че жълтъците се втвърдяват, бъркайте енергично.
Изчакайте пудингчетата да изстинат и ги извадете всяко в отделна чиния. Залейте всяко със сос.
За соса загрейте маслото в съд и когато то се поразтопи добавете наведнъж пудрата захар и бъркайте. Трябва да стане гладък сос, без маслото да кипва и без захарта да се карамелизира, т.е. цветът на соса трябва да остане жълтеникаво-бял. Отделно разбийте в купа жълтъците с бърбъна и добавете топлата смес при тях или обратното. Но когато усетите, че жълтъците се втвърдяват, бъркайте енергично.
Изчакайте пудингчетата да изстинат и ги извадете всяко в отделна чиния. Залейте всяко със сос.
Продукти
- 1 стара франзела 500 мл прясно мляко 250 г захар 1 яйце 50 г разтопено масло 40 г кокосови стърготини 1 шушулка ванилия 450 ml tomatenketchup 50 ml worcestershire saus 5 el basterdsuiker 2 el scherpe Franse mosterd 1 tl knoflookpoeder 1 tl gemalen komijn 2 takjes tijm 450 ml waterЗа соса:100 г масло 100 г пудра захар 2 жълтъка 50 мл уиски или бърбън
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене