Хлебен пудинг с уиски сос

Хлебен пудинг с уиски сос

Начин на приготвяне:

Накъсайте хляба на едри парчета в купа. Поръсете отгоре захарта и кокоса /ако не обичате кокос, просто не слагайте/ и ванилията. /Може да си направите ванилова захар вкъщи и да я ползвате нея за сладкиши. Сложете няколко кухи шушулки ванилия в буркан със захар, затворете го и го оставете поне няколко дни. След това ще имате ванилова захар./ След това залейте с хладкото мляко и добавете разтопеното масло. Разбъркайте добре. Може да оставите сместа десетина минути да попие хубаво продуктите, но тогава пудингчетата ще станат по-сухи. Затова използвайте сместа веднага. Намажете формичките за мъфини с масло и с помощта на лъжица ги напълнете с хлебната смес. Изпечете ги на 180 градуса за около 40 минути. Ако използвате обикновена тава, печенето ще отнеме 1 час.
За соса загрейте маслото в съд и когато то се поразтопи добавете наведнъж пудрата захар и бъркайте. Трябва да стане гладък сос, без маслото да кипва и без захарта да се карамелизира, т.е. цветът на соса трябва да остане жълтеникаво-бял. Отделно разбийте в купа жълтъците с бърбъна и добавете топлата смес при тях или обратното. Но когато усетите, че жълтъците се втвърдяват, бъркайте енергично.
Изчакайте пудингчетата да изстинат и ги извадете всяко в отделна чиния. Залейте всяко със сос.

Продукти

  • 1 стара франзела
  • 500 мл прясно мляко
  • 250 г захар
  • 1 яйце
  • 50 г разтопено масло
  • 40 г кокосови стърготини
  • 1 шушулка ванилия
  • 450 ml tomatenketchup
  • 50 ml worcestershire saus
  • 5 el basterdsuiker
  • 2 el scherpe Franse mosterd
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 takjes tijm
  • 450 ml water

За соса:

  • 100 г масло
  • 100 г пудра захар
  • 2 жълтъка
  • 50 мл уиски или бърбън

Свързани рецепти