Тестото за китайските хлебчета на пара е с мая и както подсказва името им, те се варят на пара. След това се пълнят с панирано пилешко месо, маринована краставица и лют майонезен сос.

Продукти

  • За хлебчетата:
  • 500 г брашно
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 7 г суха мая
  • ½ ч.л. сол
  • 145 мл прясно мляко
  • 145 мл хладка вода
  • 50 г захар
  • 1 ч.л. олио
  • За пилето:
  • 6 пилешки бутчета (без кожа и кости)
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 ч.л. сусамово олио
  • 1 скилидка чесън
  • ½ с.л. люта паста със скариди
  • ¼ щипка кафяв сечуански пипер
  • 1 яйце
  • 150 г брашно
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. бял пипер
  • ½ литър олио
  • За соса:
  • 150 мл майонеза
  • 3 с.л. сос „Срирача“

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото сипете брашното в купа и добавете захарта, сухата мая и бакпулвера. Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете водата, млякото и солта. Разбъркайте внимателно продуктите в кладенчето, а след това смесете със сухите съставки. Щом се оформи хомогенна смес, извадете върху набрашнен плот и омесете тестото с натиск в продължение на 10 минути, докато то стане гладко и леастично. Оформете топка и поставете в намазнена купа. Покрийте с кърпа и оставете да втаса докато удвои обема си за 1 час.
  • 2. С помощта на точилка изтънете леко пилешкото месо. Поставете го в купа. Добавете соевия сос, сусамовото олио, пастата със скариди, настъргания чесън и сечуанския пипер. Разбъркайте много добре и оставете настрани за 30 минути.
  • 3. Изрежете 12 правоъгълничета с размери 12х10 см от хартия за печене. Омесете леко тестото върху набрашнен плот и го разделете на две равни части. Оформете всяка част на дебело руло и го нарежете на 6 еднакви парчета. Оформете парчетата на топчета. Разточете всяко топче в овална форма (с размери 12х10 см) и го поставете върху листче хартия. Прегънете на две тестото и оставете настрани да удвои обема си.
  • 4. Поставете бамбуков съд за готвене на пара над тенджера с вряща на слаб огън вода на дъното. Подредете хлебчетата в съда и гответе на пара 30 минути.
  • 5. Загрейте олиото за пържене в дълбок тиган до 180 градуса. В дълбока чиния сипете брашното и овкусете със сол и бял пипер. Разбъркайте. Добавете предварително разбитото яйце към пилето в марината и разбъркайте. Оваляйте всяко парче месо в брашно, като изтръскате излишното. Пържете месото на порции, по 2-3 минути от всяка страна, до златисто.
  • 6. В купа смесете майонезата и лютия сос „Срирача“ и разбъркайте добре.
  • 7. Нанесете малко от пикантния сос върху долната част на всяко хлебче. Върху него поставете парче пържено пилешко. Върху месото подредете тънки кръгчета маринована краставица и пресен лук.

Свързани рецепти

Виж всички