Хлебчета на пара с пържено пиле
Рецепта от: Донал Скиан
Тестото за китайските хлебчета на пара е с мая и както подсказва името им, те се варят на пара. След това се пълнят с панирано пилешко месо, маринована краставица и лют майонезен сос.
Продукти
- За хлебчетата:
- 500 г брашно
- ½ ч.л. бакпулвер
- 7 г суха мая
- ½ ч.л. сол
- 145 мл прясно мляко
- 145 мл хладка вода
- 50 г захар
- 1 ч.л. олио
- За пилето:
- 6 пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 2 с.л. соев сос
- 2 ч.л. сусамово олио
- 1 скилидка чесън
- ½ с.л. люта паста със скариди
- ¼ щипка кафяв сечуански пипер
- 1 яйце
- 150 г брашно
- ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. бял пипер
- ½ литър олио
- За соса:
- 150 мл майонеза
- 3 с.л. сос „Срирача“
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сипете брашното в купа и добавете захарта, сухата мая и бакпулвера. Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете водата, млякото и солта. Разбъркайте внимателно продуктите в кладенчето, а след това смесете със сухите съставки. Щом се оформи хомогенна смес, извадете върху набрашнен плот и омесете тестото с натиск в продължение на 10 минути, докато то стане гладко и леастично. Оформете топка и поставете в намазнена купа. Покрийте с кърпа и оставете да втаса докато удвои обема си за 1 час.
- 2. С помощта на точилка изтънете леко пилешкото месо. Поставете го в купа. Добавете соевия сос, сусамовото олио, пастата със скариди, настъргания чесън и сечуанския пипер. Разбъркайте много добре и оставете настрани за 30 минути.
- 3. Изрежете 12 правоъгълничета с размери 12х10 см от хартия за печене. Омесете леко тестото върху набрашнен плот и го разделете на две равни части. Оформете всяка част на дебело руло и го нарежете на 6 еднакви парчета. Оформете парчетата на топчета. Разточете всяко топче в овална форма (с размери 12х10 см) и го поставете върху листче хартия. Прегънете на две тестото и оставете настрани да удвои обема си.
- 4. Поставете бамбуков съд за готвене на пара над тенджера с вряща на слаб огън вода на дъното. Подредете хлебчетата в съда и гответе на пара 30 минути.
- 5. Загрейте олиото за пържене в дълбок тиган до 180 градуса. В дълбока чиния сипете брашното и овкусете със сол и бял пипер. Разбъркайте. Добавете предварително разбитото яйце към пилето в марината и разбъркайте. Оваляйте всяко парче месо в брашно, като изтръскате излишното. Пържете месото на порции, по 2-3 минути от всяка страна, до златисто.
- 6. В купа смесете майонезата и лютия сос „Срирача“ и разбъркайте добре.
- 7. Нанесете малко от пикантния сос върху долната част на всяко хлебче. Върху него поставете парче пържено пилешко. Върху месото подредете тънки кръгчета маринована краставица и пресен лук.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос
Рецепти Донал Скиан
Пиле "Кунг Пао"
Рецепти Силвия Колока
Пиле по ловджийски