Хлебчета на пара с пържено пиле
Рецепта от: Донал Скиан
Тестото за китайските хлебчета на пара е с мая и както подсказва името им, те се варят на пара. След това се пълнят с панирано пилешко месо, маринована краставица и лют майонезен сос.
Продукти
- За хлебчетата:
- 500 г брашно
- ½ ч.л. бакпулвер
- 7 г суха мая
- ½ ч.л. сол
- 145 мл прясно мляко
- 145 мл хладка вода
- 50 г захар
- 1 ч.л. олио
- За пилето:
- 6 пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 2 с.л. соев сос
- 2 ч.л. сусамово олио
- 1 скилидка чесън
- ½ с.л. люта паста със скариди
- ¼ щипка кафяв сечуански пипер
- 1 яйце
- 150 г брашно
- ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. бял пипер
- ½ литър олио
- За соса:
- 150 мл майонеза
- 3 с.л. сос „Срирача“
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сипете брашното в купа и добавете захарта, сухата мая и бакпулвера. Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете водата, млякото и солта. Разбъркайте внимателно продуктите в кладенчето, а след това смесете със сухите съставки. Щом се оформи хомогенна смес, извадете върху набрашнен плот и омесете тестото с натиск в продължение на 10 минути, докато то стане гладко и леастично. Оформете топка и поставете в намазнена купа. Покрийте с кърпа и оставете да втаса докато удвои обема си за 1 час.
- 2. С помощта на точилка изтънете леко пилешкото месо. Поставете го в купа. Добавете соевия сос, сусамовото олио, пастата със скариди, настъргания чесън и сечуанския пипер. Разбъркайте много добре и оставете настрани за 30 минути.
- 3. Изрежете 12 правоъгълничета с размери 12х10 см от хартия за печене. Омесете леко тестото върху набрашнен плот и го разделете на две равни части. Оформете всяка част на дебело руло и го нарежете на 6 еднакви парчета. Оформете парчетата на топчета. Разточете всяко топче в овална форма (с размери 12х10 см) и го поставете върху листче хартия. Прегънете на две тестото и оставете настрани да удвои обема си.
- 4. Поставете бамбуков съд за готвене на пара над тенджера с вряща на слаб огън вода на дъното. Подредете хлебчетата в съда и гответе на пара 30 минути.
- 5. Загрейте олиото за пържене в дълбок тиган до 180 градуса. В дълбока чиния сипете брашното и овкусете със сол и бял пипер. Разбъркайте. Добавете предварително разбитото яйце към пилето в марината и разбъркайте. Оваляйте всяко парче месо в брашно, като изтръскате излишното. Пържете месото на порции, по 2-3 минути от всяка страна, до златисто.
- 6. В купа смесете майонезата и лютия сос „Срирача“ и разбъркайте добре.
- 7. Нанесете малко от пикантния сос върху долната част на всяко хлебче. Върху него поставете парче пържено пилешко. Върху месото подредете тънки кръгчета маринована краставица и пресен лук.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Донал Скиан
Пиле "Кунг Пао"
Рецепти Силвия Колока
Пиле по ловджийски
Рецепти Адам Лайо
Пиле Брес с полента и трюфели
Рецепти Ейнсли Хариът
Сватбен пилаф