"Steak haché" буквално означава "нарязана пържола". Може да направите тези говежди кюфтета от чисто смляно месо или пък от месо с повече мазнина. Кюфтетата се пекат на скара и се поднасят с карамелизиран лук и пържено яйце върху тях. За гарнитура са подходящи зелена салата и задушени картофи.

Продукти

  • 4х160 г говежди бургери
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло
  • 1 глава лук
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. червен винен оцет
  • 4 яйца
  • За салатата:
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 1 ч.л. мед
  • сол и черен пипер
  • 1/2 ч.л. червен винен оцет
  • 1 с.л. зехтин
  • 4 бр. кисели краставички
  • 100 г салата валериана или тученица
  • За сервиране:
  • сотирани картофи

Начин на приготвяне:

  • 1. Поръсете бургерите (със стайна температура) със сол, черен пипер и зехтин. Поставете ги върху силно загрята скара или грил-тиган. Печете от всяка страна по 4-5 минути. Оставете бургерите да починат 5 минути.
  • 2. За карамелизирания лук обелете и нарежете главата лук на тънки полумесеци и го сложете в загрят тиган със зехтин. Добавете сол и черен пипер и задушавайте лука на умерен огън около 10-12 минути, докато омекне напълно и започне да се карамелизира. Добавете 1 ч.л. оцет, разбъркайте и гответе още 5 минути.
  • 3. Изпържете яйцата в зехтин и масло.
  • 4. За салатата в купичка направете дресинг, като смесите горчицата със сол, черен пипер, оцет и зехтин. Разбъркайте енергично. Добавете нарязаните на ситно кисели краставички и див лук и разбъркайте отново. Накрая добавете предварително измитата и добре подсушена валериана. Разбъркайте.
  • 5. Сервирайте говежди бургер в чиния. Върху него поставете карамелизиран лук и пържено яйце. Гарнирайте със сотирани картофи* и салата.
  • *За сотираните картофи сварете картофите небелени. След това ги обелете и ги нарежете на едри парчета. Сотирайте ги до златисто в загрят тиган със зехтин и масло. Овкусете със сол, черен пипер и щипка червен пипер. Накрая поръсете нарязан копър.

Свързани рецепти

Виж всички