Начин на приготвяне:
1. Нарежете телешкото месо на парчета. Овкусете ги със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашно. Нарежете лука на полумесеци.
2. Загрейте дълбок тиган и сложете олио в него. Запържете за 5 минути месото в него, като добавите и малка бучка масло за вкус. Добавете лука, нарязания на ситно чесън и зърната хвойна. Излейте половината оцет и бирата. Пуснете дафиновия лист. Изчакайте 1-2 минути, ако е необходимо, добавете вода. Захлупете и оставете яхнията да къкри 3 часа. /Месото трябва да се разпада./
3. Приготвянето на зелето започнете 30 минути преди края на задушаването на яхнията. Нарежете зелето на тънки ивици и го задушете в тиган с мазнина. Добавете обелената ябълка, нарязана на тънки филийки, нарязания на ситно лук, оцета и захарта. Добавете малко вода. Плодчетата хвойна и кармфила поставете в цедка за чай тип "яйце" и я потопете в зелето. Захлупете зелето и го оставете да къкри 30 минути, като го разбърквате от време на време. След като зелето омекне, премахнете цедката.
4. Направете картофено пюре с малко прясно мляко и масло.
5. Сервирайте яхнията от месо /хаше/ с гарнитура от картофено пюре и задушено червено зеле.
2. Загрейте дълбок тиган и сложете олио в него. Запържете за 5 минути месото в него, като добавите и малка бучка масло за вкус. Добавете лука, нарязания на ситно чесън и зърната хвойна. Излейте половината оцет и бирата. Пуснете дафиновия лист. Изчакайте 1-2 минути, ако е необходимо, добавете вода. Захлупете и оставете яхнията да къкри 3 часа. /Месото трябва да се разпада./
3. Приготвянето на зелето започнете 30 минути преди края на задушаването на яхнията. Нарежете зелето на тънки ивици и го задушете в тиган с мазнина. Добавете обелената ябълка, нарязана на тънки филийки, нарязания на ситно лук, оцета и захарта. Добавете малко вода. Плодчетата хвойна и кармфила поставете в цедка за чай тип "яйце" и я потопете в зелето. Захлупете зелето и го оставете да къкри 30 минути, като го разбърквате от време на време. След като зелето омекне, премахнете цедката.
4. Направете картофено пюре с малко прясно мляко и масло.
5. Сервирайте яхнията от месо /хаше/ с гарнитура от картофено пюре и задушено червено зеле.
Продукти
За яхнията:
- 1 кг телешко месо за готвене
- 2 с.л. слънчогледово олио
- сол и черен пипер
- 2 с.л. брашно
- 15 г масло
- 2 глави лук
- 6 скилидки чесън
- 10 плода хвойна
- 4 с.л. оцет
- 2 бр. дафинови листа
- 330 мл бира
За задушеното зеле:
- 0.5 глава червено зеле
- 1 ябълка
- 1 глава лук шалот
- 2 с.л. кафява захар
- 2 ч.л. канела
- 100 мл вода
За картофеното пюре:
- 800 г картофи
- 100 мл прясно мляко
- сол и черен пипер