Хамбургери със салса от манго

Хамбургери със салса от манго

Начин на приготвяне:

1. В купа сложете качествена телешка или говежда кайма. Нарежете праза на тънки колелца. Ако имате листа от лайм, премахнете жилката им и ги нарежете на ситно. Ако нямате листа, настържете кората на 2 лайма. Нарежете на ситно чесъна и кориандъра. Добавете всичко към каймата.
2. Добавете сусамово олио, сос или пюре от черен боб. Овкусете с бял пипер. По желание може да сгъстите сместа с галета и яйце.
3. Върху дъска изсипете сусама. Оформете плоски кюфтета от сместа и оваляйте всяко в сусам.
4. Върху загрята скара сложете малко олио и изпечете кюфтетата от двете страни, без да ги препичате. Ако при натиск месото е еластично, кюфтето е средно готово.
5. За салсата обелете и нарежете на дребни кубчета не напълно узряло манго. Сложете ги в купа и добавете към тях нарязаните на ситно кориандър и люта чушка. Овкусете със сок от лайм, сладък сос, сол, черен пипер. Разбъркайте.
6. Поднесете бургерите с кръгли питки, салса от манго и пресни зеленчуци.
Съвет: Салсата от манго отива много на риба, миди и пилешко месо.

За повече рецепти и информация посетете http://www.annabel-langbein.com/

Подготовка

Салса от манго

Продукти

За бургерите:

  • 1 кг телешка кайма
  • 2 стръка праз
  • 2 лайма
  • настъргана кора
  • 2 с.л. сос от черен боб
  • 2 ч.л. сусамово олио
  • 1 ч.л. бял пипер
  • 2 ч.л. пресен кориандър
  • 50 г сусам

За салсата от манго:

  • 1 манго
  • 2 лайма
  • сок
  • 2 с.л. тайландски сладък сос
  • 1 шепа пресен кориандър
  • 1 червена люта чушка
  • сол и черен пипер