Хамбургери с портобело и домашен кетчуп

Хамбургери с портобело и домашен кетчуп

Начин на приготвяне:

1. Почистете гъбите с четка и ги нарежете на кубчета. Запържете ги в загрят тиган с 2 с.л. зехтин. Овкусете със сол и черен пипер.
2. Обелете и нарежете лука и чесъна на ситно. Добавете ги при гъбите, поръсете със сухите подправки и гответе още 2-3 минути. Дръпнете от огъня и оставете сместа да изстине.
3. В купа смесете каймата с яйцето, галетата и запържените гъби. Омесете каймата и оформете топки. Подредете ги в тавичка, като ги сплесквате. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути.
4. Запечете питките във фурната за 5 минути.
5. За доматения сос нарежете лука на ситно и го запържете в тиган с 1-2 с.л. зехтин. Добавете захар, сол и оцет, разбъркайте. Нарежете доматите и добавете и тях. Задушете ги за 5 минути, докато омекнат.
6. Разтворете питка, поставете шепа рукола, върху нея кюфте и доматен сос.

Продукти

За хамбургерите:

  • 4 гъби портобело
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • зехтин
  • 1 ч.л. сухи провансалски подправки /мащерка
  • риган
  • розмарин
  • босилек/
  • 400 г говежда или телешка кайма
  • 1 яйце
  • 2 с.л. галета
  • 4 питки
  • 125 г рукола

За домашния кетчуп:

  • 4 узрели домата
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. бял винен оцет
  • 1 ч.л. захар
  • сол

Свързани рецепти