Хамбургер със спанак

Хамбургер със спанак

Начин на приготвяне:

1. Обелете двете глави лук и ги нарежете на тънки полумесеци. Загрейте 2-3 с.л. зехтин в тенджерка и задушете лука на бавен огън, до омекване.  Тъй като това ще отнеме повече време, добавете меда щом лукът поомекне, за да му придаде сладост. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте. Накрая добавете листенцата мащерка и накъсаните листа магданоз.
2. За бургера нарежете много на ситно пресния лук и листата спанак. В купа сложете каймата, добавете нарязаните зеленчуци, яйцето и галетата. Разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и кимион. Омесете каймата добре. Оформете голямо, плоско кюфте.
3. Загрейте тиган с 1 с.л. зехтин и изпържете кюфтето от двете страни, до златисто. След това го прехвърлете в тавичка, потавете слайсовете чедър върху него и запечете в предваритено загрята фурна на 180 градуса, докато то се разтопи.
4. Разрежете питката на две. Намажете долната част с горчица. Наредете тънки кръгчета домат и листа зелена салата - радичио, лоло росо, ендивия. Поставете запечения бургер върху салатата. Върху него сипете задушен лук. Покрийте с горната част на питката.
5. За "чипса" сипете 1 пръст олио в дълбока тенджера и го загрейте. Пуснете гнездо суха оризова юфка в олиото и я запържете до златисто. Изавдете върху кухненска хартия.

Продукти

За лука:

  • 1 глава лук
  • 1 глава червен лук
  • зехтин
  • 1 с.л. мед
  • 2 стръка мащерка
  • 4 листа магданоз

  • 2 стръка пресен лук
  • 8 листа спанак
  • 200 г кайма смес /телешка и агнешка/
  • 1 яйце
  • 2 с.л. галета
  • сол и черен пипер
  • щипка кимион
  • 0.5 домат
  • 1 питка за хамбургер
  • горчица
  • листа зелена салата микс
  • 2 слайса сирене чедър

За чипса:

  • оризова юфка
  • олио

Свързани рецепти