Начин на приготвяне:

1. Нарежете сиренето на филии с дебелина 1 см.

2. Разплетете и разтегнете кадаифа и го сложете върху плота. Разделете го на тънки дълги ленти/снопове. Намажете всеки сноп кадаиф обилно с разтопено гхи. Увийте всяко парче халуми в кадаиф, като започнете от единия край на парчето сирене и постепенно го увиете цялото. Подредете увитите в кадаиф парчета халуми в тава, посталана с хартия за печене. Поставете в хладилник за 1 час, за да се втвърдят кадаифа и сиренето.

3. Загрейте 3-4 пръста растително олио в дълбок съд до 180 градуса. Пържете увитите парчета халуми на порции, като ги обръщате. Щом придобият тъмнозлатист цвят, извадете с помощта на решетеста лъжица.

4. За дресинга сипете течен мед в купа. Счукайте предварително запечените в сух тиган семена от резене в хаванче и ги добавете към меда. Настържете фино лимонова кора, добавете и лимоновия сок. Добавете запечените кедрови ядки, накъсаните листа мента и едра щипка сол. Разбъркайте добре.

5. Подредете пържените парчета халуми, увити в кадаиф, в чиния, под формата на кула. Полейте обилно с дресинг. Украсете с малки листа мента.

Продукти

  • 375 г пресен кадаиф
  • 300 г сирене Халуми
  • 500 мл разтопено гхи
  • олио за пържене

 

За дресинга:

  • 300 мл мед
  • 50 мл лимонов сок
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 1 ч.л. запечени семена от резене
  • 50 г запечени кедрови ядки
  • сол
  • 10 листа мента

Свързани рецепти