Грузинска питка със сирене /хачапури/
1. Разтопете маслото. Сипете брашното върху плота и го поръсете с бакпулвера. Направете кладенче в брашното. В кладенчето сложете киселото мляко, яйцето, солта и разтопеното масло. Омесете меко и еластично тесто. Оформете го на топка и го сложете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото върху набрашнен плот в елипсовидна форма с дебелина 1 см и дължина 30 см. Оформете ръб на тестото, като подгънете краищата му навътре. Трябва да се получи нещо като лодка.
3. Натрошете сиренето в купа и добавете яйцата. Разбъркайте и овкусете с малко черен пипер. Сипете пълнежа в лодката от тесто и го разпределете равномерно. Печете питката в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
4. Извадете питката и чукнете 2 яйца едно от друго, като се стремите жълтъците да останат цели. Печете хляба още 10 минути.
5. Накъсайте бучка масло върху все още топлия хляб и поднесете.

Продукти

  • За тестото:30 г масло 400 г брашно 1 ч.л. бакпулвер 200 мл кисело мляко 1 яйце щипка солЗа пълнежа:400 г бяло саламурено сирене 2 яйцаДопълнително:2 яйца бучка масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички