Грузинска питка със сирене /хачапури/

Грузинска питка със сирене /хачапури/

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото. Сипете брашното върху плота и го поръсете с бакпулвера. Направете кладенче в брашното. В кладенчето сложете киселото мляко, яйцето, солта и разтопеното масло. Омесете меко и еластично тесто. Оформете го на топка и го сложете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото върху набрашнен плот в елипсовидна форма с дебелина 1 см и дължина 30 см. Оформете ръб на тестото, като подгънете краищата му навътре. Трябва да се получи нещо като лодка.
3. Натрошете сиренето в купа и добавете яйцата. Разбъркайте и овкусете с малко черен пипер. Сипете пълнежа в лодката от тесто и го разпределете равномерно. Печете питката в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
4. Извадете питката и чукнете 2 яйца едно от друго, като се стремите жълтъците да останат цели. Печете хляба още 10 минути.
5. Накъсайте бучка масло върху все още топлия хляб и поднесете.

Продукти

За тестото:

  • 30 г масло
  • 400 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 200 мл кисело мляко
  • 1 яйце
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 400 г бяло саламурено сирене
  • 2 яйца

Допълнително:

  • 2 яйца
  • бучка масло

Свързани рецепти