Начин на приготвяне:

1. Смесете брашното с ригана и солта. Изсипете брашното върху плота и направете кладенче в него. Изсипете в него маята, разтворена леко във водата и започнете да смесвате продуктите. Добавете и зехтина и продължете месенето докато получите гладко тесто.
2. Поставете тестото в намаслена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втасва 1 час.
3. Разточете тестото много тънко, в правоъгълна форма. Поставете го в плоска тава, постлана с хартия за печене. Намажете го с разтопено масло.
4. Измийте и подсушете зърната черно и бяло грозде. Наредете ги шахматно върху половината тесто, като оставяте свободни по 1-2 см от краищата. Прегънете тестото и го притиснете хубаво.
5. Намажете отново с разтопено масло тестото. Поставете още зърна грозде - в празните пространства между долните. Поръсете риган и поставете парченца горгонзола.
6. Печете гроздовия хляб в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути.

Продукти

За тестото:

  • 350 г брашно
  • 1 с.л. сух риган
  • 7 г суха мая
  • 200 мл хладка вода
  • 3 с.л. зехтин

За пълнежа:

  • 375 г грозде
  • 40 г масло
  • 2 с.л. сух риган
  • 150 г горгонзола

Свързани рецепти