Гроздов хляб
1. Смесете брашното с ригана и солта. Изсипете брашното върху плота и направете кладенче в него. Изсипете в него маята, разтворена леко във водата и започнете да смесвате продуктите. Добавете и зехтина и продължете месенето докато получите гладко тесто.
2. Поставете тестото в намаслена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втасва 1 час.
3. Разточете тестото много тънко, в правоъгълна форма. Поставете го в плоска тава, постлана с хартия за печене. Намажете го с разтопено масло.
4. Измийте и подсушете зърната черно и бяло грозде. Наредете ги шахматно върху половината тесто, като оставяте свободни по 1-2 см от краищата. Прегънете тестото и го притиснете хубаво.
5. Намажете отново с разтопено масло тестото. Поставете още зърна грозде - в празните пространства между долните. Поръсете риган и поставете парченца горгонзола.
6. Печете гроздовия хляб в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути.

Продукти

  • За тестото:350 г брашно 1 с.л. сух риган 7 г суха мая 200 мл хладка вода 3 с.л. зехтинЗа пълнежа:375 г грозде 40 г масло 2 с.л. сух риган 150 г горгонзола

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички