Грис халва
Рецепта от: Максут Ашкар
Грис халва по турски с кедрови ядки, приготвена с прясно мляко, ароматизирано с липов цвят.
1. За тази рецепта за грис халва по турски, сипете млякото в тенджера. Добавете захарта и затоплете на умерен огън, като разбърквате от време на време. Щом захарта се разтопи, добавете липовия цвят и оставете млякото да заври леко.
2. В тиган разтопете маслото бавно. Добавете кедровите ядки и ги запържете докато маслото започне да кипи. Добавете гриса и го запържете, като го разбърквате. Щом цветът на гриса стане кехлибарен, дръпнете го от огъня.
3. Извадете липовия цвят от прясното мляко и излейте врящото мляко при топлия грис и върнете на котлона. Разбъркайте внимателно, докато гриса поеме по-голямата част от млякото. Дръпнете от котлона и покрийте с кухненска кърпа и капак.
4. В сух тиган запечете кедрови ядки до златисто. Нарежете ги на едро.
5. Напълнете малка купичка с грис халва с мляко и я обърнете в чиния. Гарнирайте с нарязани запечени кедрови ядки.
Съвет: Грис халвата може да бъде приготвена с меласа или мед вместо със захар.

1. За тази рецепта за грис халва по турски, сипете млякото в тенджера. Добавете захарта и затоплете на умерен огън, като разбърквате от време на време. Щом захарта се разтопи, добавете липовия цвят и оставете млякото да заври леко.
2. В тиган разтопете маслото бавно. Добавете кедровите ядки и ги запържете докато маслото започне да кипи. Добавете гриса и го запържете, като го разбърквате. Щом цветът на гриса стане кехлибарен, дръпнете го от огъня.
3. Извадете липовия цвят от прясното мляко и излейте врящото мляко при топлия грис и върнете на котлона. Разбъркайте внимателно, докато гриса поеме по-голямата част от млякото. Дръпнете от котлона и покрийте с кухненска кърпа и капак.
4. В сух тиган запечете кедрови ядки до златисто. Нарежете ги на едро.
5. Напълнете малка купичка с грис халва с мляко и я обърнете в чиния. Гарнирайте с нарязани запечени кедрови ядки.
Съвет: Грис халвата може да бъде приготвена с меласа или мед вместо със захар.

Продукти
- 3 ч.ч. прясно мляко 1.5 ч.ч. захар 3 щипки липов цвят 4 с.л. масло 2 шепи кедрови ядки 2 ч.ч. пшеничен грисДопълнително:1 шепа кедрови ядки
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Максут Ашкар
Лимонада с червено цвекло
Рецепти Максут Ашкар
Кюфтета от нахут и кайма
Рецепти Максут Ашкар
Хумус
Рецепти Максут Ашкар
Зелен фасул със зехтин
Рецепти Максут Ашкар
Пелте
Рецепти Максут Ашкар
Супа лебание
Рецепти Максут Ашкар
Шербет с хибискус
Рецепти Максут Ашкар
Сиропирани хапки
Рецепти Максут Ашкар
Айрян с мента
Рецепти Максут Ашкар
Капуска