Гръцки хляб със сирене
Рецепта от: Стоян и Лора
Тестото за този хляб е с мая, яйце и масло. След като втаса, то се разточва на четири кори, всяка от които се поръсва със сирене и се навива на охлюв. Вкусен и пухкав хляб - топъл е най-вкусен!
Продукти
- 400 г брашно + за замесване
- 1 ч.л. сол
- 25 г прясна мая
- 80 мл топла вода
- 1 с.л. мед
- 120 мл топло прясно мляко
- 50 мл зехтин + за мазане
- 1 яйце
- 50 г разтопено краве масло
- 400 г бяло саламурено сирене
- сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
- 1. Разбъркайте брашното със солта и пресейте.
- 2. Разтворете маята във водата заедно с меда. Поръсете с щипка брашно и оставете да шупне.
- 3. Оформете кладенче в брашното и в него налейте разтопеното масло, топлото мляко, белтъка, зехтина и добавете шупналата мая.
- 4. Замесете меко и еластично тесто. Прехвърлете в купа, намажете със зехтин. Покрийте и оставете да втаса.
- 5. Разделете тестото на четири. Всяка част разточете върху набрашнен плот на правоъгълник (с широчина 6 см и 3 мм дебелина).
- 6. Сложете върху всяко парче тесто 1/4 от натрошеното сирене. Завийте на руло, а после на охлюв.
- 7. Намажете тавата с масло, поставете лист хартия за печене, притиснете, за да се залепи и го намажете с масло.
- 8. Прехвърлете оформеното тесто в тавата, намажете го с масло. Покрийте с лист хартия и кърпа и оставете да втаса.
- 9. Разбийте жълтъка с 1 с.л. вода и намажете хляба. Поръсете със сусам. Изпечете на 200 градуса за 20-25 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Питки със сирене
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб