Тестото за този хляб е с мая, яйце и масло. След като втаса, то се разточва на четири кори, всяка от които се поръсва със сирене и се навива на охлюв. Вкусен и пухкав хляб - топъл е най-вкусен!

Продукти

  • 400 г брашно + за замесване
  • 1 ч.л. сол
  • 25 г прясна мая
  • 80 мл топла вода
  • 1 с.л. мед
  • 120 мл топло прясно мляко
  • 50 мл зехтин + за мазане
  • 1 яйце
  • 50 г разтопено краве масло
  • 400 г бяло саламурено сирене
  • сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

  • 1. Разбъркайте брашното със солта и пресейте.
  • 2. Разтворете маята във водата заедно с меда. Поръсете с щипка брашно и оставете да шупне.
  • 3. Оформете кладенче в брашното и в него налейте разтопеното масло, топлото мляко, белтъка, зехтина и добавете шупналата мая.
  • 4. Замесете меко и еластично тесто. Прехвърлете в купа, намажете със зехтин. Покрийте и оставете да втаса.
  • 5. Разделете тестото на четири. Всяка част разточете върху набрашнен плот на правоъгълник (с широчина 6 см и 3 мм дебелина).
  • 6. Сложете върху всяко парче тесто 1/4 от натрошеното сирене. Завийте на руло, а после на охлюв.
  • 7. Намажете тавата с масло, поставете лист хартия за печене, притиснете, за да се залепи и го намажете с масло.
  • 8. Прехвърлете оформеното тесто в тавата, намажете го с масло. Покрийте с лист хартия и кърпа и оставете да втаса.
  • 9. Разбийте жълтъка с 1 с.л. вода и намажете хляба. Поръсете със сусам. Изпечете на 200 градуса за 20-25 минути.

Свързани рецепти

Виж всички