Гръцка мусака
Рецепта от: Божана Кацарова
Деконструирана гръцка мусака от конфитирани картофи, кайма с много зеленчуци и заливка от белтъци.
1.Започнете приготвянето на гръцка мусака като обелите и нарежете картофите на малки кубчета. В тенджера с огнеупорни дръжки сипете 400 мл олио. Поставете картофите вътре, те трябва да бъдат покрити с мазнина. Поставете в предварително загрята фурна на 100 градуса и конфитирайте картофите за 45-60 минути, докато омекнат.
2. За плънката за гръцка мусака с патладжани нарежете на ситно морковите, лука, морковите, тиквичката, патладжана и домата. Сипете 2-3 с.л. олио в тенджерка и сипете зеленчуците в нея заедно с една леко смачкана скилидка чесън. Гответе до омекване на зеленчуците, около 10 минути. Добавете каймата и гответе докато промени цвета си, като непрекъснато я разделяте с помощта на дървена лъжица. Добавете доматено пюре и разбъркайте. Овкусете със сол, бял пипер, сушен риган, джоджен и кимион.
3. За заливката за гръцка мусака сипете в тенджерка прясното мляко и добавете киселото мляко и поставете на котлона. Разбъркайте. Добавете жълтъците и бъркайте енергично. Овкусете със сол, бял пипер, червен пипер, джоджен и разбъркайте. Преди сместа да заври, добавете агар-агар. Разбъркайте и оставете сместа да поври 2-3 минути. Дръпнете от огъня, добавете нарязан на ситно магданоз и разбъркайте. Пресипете сместа в тавичка, постлана с прозрачно фолио. Поставете в хладилника докато сместа се стегне. След това изрежете кръгчета с помощта на ринг /10 см/.
4. Разбийте белтъците в купа с помощта на миксер. Добавете 0.5 ч.л. червен пипер, 0.5 ч.л. доматено пюре и продължете да разбивате. Добавете 1 с.л. нишесте и разбийте до хомогенност. Пресипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене и разстелете на тънък слой. Печете в предварително загрята фурна на 140 градуса 20 минути.
5. На дъното на чиния поставете кръг от сместа за заливка. Поставете ринга върху нея и напълнете до половината с плънка от зеленчуци и кайма. Върху нея подредете конфитирани картофи. Отстранете ринга и най-отгоре поставете парче запечени белтъци. Гарнирайте с листа магданоз.
Гръцка мусака рецепта.
Продукти
- 400 г картофи
- 400 мл олио
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 тиквичка
- 1 домат
- 1 патладжан
- 1 скилидка чесън
- 400 г кайма /50:50 свинско и телешко/
- 2 яйца
- 150 мл прясно мляко
- 200 г кисело мляко
- 1 г агар-агар
- 1 с.л. нарязан магданоз
- щипка сушен риган
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне