Гранита от кафе, рикота и пържени сладки
Рецепта от: Лука Чиано
Гранитата е много лесен за приготвяне десерт - трябва да разполагате или с фризер, или с машина за сладолед. Гранитата се гарнира с гладък крем от рикота и пържени тънки италиански сладки.
Продукти
- За гранитата:
- 500 мл кафе еспресо
- 100 г захар
- 50 мл вода
- За крема:
- 125 г рикота
- 35 г захар
- 1/2 ч.л. ванилов екстракт
- За сладките:
- 250 г брашно тип 00
- 25 г меко масло
- 25 г захар
- 2 яйца
- 1 1/2 ч.л. грапа
- пудра захар за поръсване
- 1 литър олио за пържене
Начин на приготвяне:
- 1. За гранитата добавете захарта към топлото кафе и разбъркайте докато тя се разтвори. Добавете водата и изсипете сместа в машина за сладолед. Ако не разполагате с машина за сладолед, изсипете сместа в тавичка и я поставете във фризера. На всеки 30 минути, в продължение на 2 часа, вадете тавичката и разрохквайте сместа.
- 2. За крема разбийте яйцата с рикотата, захарта и ванилията до креомообразна смес. Пресипете в пош за еднократна употреба и охладете.
- 3. За сладките разбийте яйцата със захарта. Добавете грапата и разбъркайте. Добавете брашното и омесете. Добавете маслото и продължете да месите, докато то се поеме. След това извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск в продължение на 5 минути, до получаването на гладко и еластично тесто.. Увийте тестото във фолио и поставете в хладилник за 30-60 минути. След това го разточете на правоъгълен лист, с дебелина 5 мм. С помощта на назъбено ножче нарежете тестото на правоъгълници с размери 15х6-8 см.
- 4. Загрейте олиото в дълбок съд до 180 градуса. Пържете сладките по 3 минути от всяка страна. Докато са топли, поръсете обилно с пудра захар.
- 5. В купичка сипете гранита от кафе. Върху нея шприцовайте крем с рикота. Най-отгоре поставете пържена сладка.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Ейнсли Хариът
Мелба със сладолед, медена пита и сос "Бътърскоч"
Рецепти Ейнсли Хариът
Чийзкейк с ягоди в бурканчета
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Ейнсли Хариът
Сметанов крем с пюре от ягоди и бъз
Рецепти Ейнсли Хариът
Малки палачинки със сладко от ревен и малини и сметана