Грах със сладко-кисели зеленчуци

Грах със сладко-кисели зеленчуци

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на едри полукръгчета. Сложете го да се задуши в мазнина. Към него добавете нарязания на кубчета бекон, докато той стане златист. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете и грах от консерва с част от течността. Може да се ползва и сух грах, но той трябва да е накиснат от предишната вечер. Накрая сложете накълцан див лук.
Нарежете моркова на плоски парчета, карфиолът разкъсайте на малки розички, а на краставицата извадете мократа част - семките и я нарежете на парчета. В тенджера сложете оцета, захарта и вода колкото да покрие зеленчуците. Варете ги около 3 минути и ги прецедете. Отделно сварете картофите.
За салатата нарежете киселите краставички на дребно, репичките на по-едро, а салатите накъсайте. За дресинга смесете съставките до гладкост и залейте салатата.
В чинията гарнирайте варени картофи, обилно количество сладко-кисели зеленчуци, бекон с грах и салата.

Продукти

  • 400 г картофи
  • 2 глави лук
  • 400 г бекон
  • 450 г грах
  • 0.25 връзка див лук
  • 100 мл оцет
  • 50 г захар
  • 1 морков
  • 1 краставица
  • 0.5 глава карфиол
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио

За салатата:

  • 2 кисели краставички
  • 0.5 връзка репички
  • 300 г смесена зелена салата

За дресинга:

  • 100 мл нискомаслено кисело мляко
  • 1 с.л. горчица

Свързани рецепти