Грах с поширани яйца в листа зелена салата

1. Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в загрят тиган с 5-6 с.л. зехтин.

2. Нарежете бекона на дребни кубчета и го запържете заедно с лука и чесъна. Намалете силата на огъня и добавете нарязания на ситно домат. Разбъркайте. Добавете граха и полейте с бяло вино. Захлупете и гответе до готовност. Накрая овкусете със сол.
3. Отделете листата зелена салата, измийте ги и ги подсушете. Бланширайте ги едно по едно в тенджера с вряща подсолена вода за 2 минути, да омекнат. Веднага прехвърлете листото в купа със студена вода за секунда и го отцедете върху парче кухненска хартия.
4. Нарежете чоризото на тънки кръгчета и го запържете от двете страни в добре загрят тиган. 
5. Загрейте вода в тенджерка. Щом заври, намалете огъня, не трябва да има балончета по повърхността и. Сипете няколко капки оцет във водата. В купичка чукнете 1 яйце, завъртете водата силно и пуснете яйцето. Извадете внимателно пошираното яйце с помощта на решетеста лъжица. 
6. Намажете със зехтин отвътре 4 малки купички. Постелете по 2 листа във всяка, като оставите краищата да висят навън. Поставете по едно поширано яйце на дъното на всяка купичка, като го обърнете наобратно, с жълтъка надолу. Разпределете задушения грах с бекон в купичките и покрийте с листата зелена салата.
7. Обърнете всяка купичка в отделна чиния. Гарнирайте с няколко кръгчета запържено чоризо и поднесете.

Продукти

  • 600 г замразен грах
  • 4 яйца
  • 100 г бекон
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. бяло вино
  • 1 зелена салата
  • 1 домат
  • зехтин
  • сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички