Говежди стек с картофи
Рецепта от: Донал Скиан
Рецепта за приготвяне на класически печен говежди рибай стек. Говеждият стек е съчетан с хрупкави пържени картофи и домашно приготвен сос айоли.
Продукти
- 1 голям говежди рибай стек (дебелина 3.5 см)
- 2 с.л. рапично олио
- 50 г масло
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка розмарин
- сол и черен пипер
- За картофите:
- 500 г картофи
- рапично олио
- шепа магданоз
- шепа естрагон
- морска сол
- За соса айоли:
- 2 големи жълтъка о т свободно отглеждани кокошки
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 1/2 лимон, сок
- щипка сол
- 75 мл растително олио
Начин на приготвяне:
- 1. Извадете стека поне 20 минути преди готвене от хладилника. Поръсете го обилно със сол и черен пипер от двете страни. Изтръскайте го и го поставете в тава с решетка за 5-10 минути.
- 2. Поставете стека в предварително загрята фурна на 140 градуса за 20-25 минути (за средна степен на изпичане). Извадете месото. Вътрешната му температура трябва да е 55 градуса.
- 3. Обелете и нарежете картофите на тънки резени. Поставете ги в студена тенджера с двойно дъно и ги залейте с рапично олио, даги покрие. Загрейте на умерен огън и щом олиото заври, гответе 15 минути. Разбъркайте много внимателон картофите, за да отделите залепналите за дъното и гответе още 5 минути, докато картофите омекнат и станат тъмнозлатисти. Извадете картофите с помощта на решетеста лъжица, върху кухненска хартия. Поставете картофите във фурната, за да ги държите топли.
- 4. За соса айоли смесете жълтъците, дижонската горчица и солта в голяма купа. Разбъркайте с помощта на тел. Добавете олиото на тънка струйка, при непрекъснато разбиване, до получаването на консистенция на емулсия. Добавете лимонов сок и разбъркайте. Пресипете соса в купичка.
- 5. Сипете олио в добер загрят тиган и поставете говеждия стек. Пържете 1 минута, до тъмнокафяв цвят и обърнете. Добавете маслото, целите скилидки чесън и стръкове розмарин. Леко наклонете тигана и с помощта на лъжица поливайте месото с мазнина в продължение на още 1 минута. Извадете стека и го оставете да почине 5-10 минути. След това го нарежете на филии.
- 6. Поръсете топлите картофи с нарязани магданоз и мента. Поръсете с едра морска сол. Разбъркайте много добре.
- 7. Сервирайте стека с пържени картофи и сос айоли.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Джейми Оливър
Яхния от телешко и ейл
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски
Рецепти Божана Кацарова
Телешко със сини сливи
Рецепти Ейнсли Хариът
Шишчета с телешко със соев сос и сусам
Рецепти Адам Лайо
Лемак с телешко