Описание:

1. Извадете стека поне 20 минути преди готвене от хладилника. Поръсете го обилно със сол и черен пипер от двете страни. Изтръскайте го и го поставете в тава с решетка за 5-10 минути.

2. Поставете стека в предварително загрята фурна на 140 градуса за 20-25 минути (за средна степен на изпичане). Извадете месото. Вътрешната му температура трябва да е 55 градуса.

3. Обелете и нарежете картофите на тънки резени. Поставете ги в студена тенджера с двойно дъно и ги залейте с рапично олио, даги покрие. Загрейте на умерен огън и щом олиото заври, гответе 15 минути. Разбъркайте много внимателон картофите, за да отделите залепналите за дъното и гответе още 5 минути, докато картофите омекнат и станат тъмнозлатисти. Извадете картофите с помощта на решетеста лъжица, върху кухненска хартия. Поставете картофите във фурната, за да ги държите топли.

4. За соса айоли смесете жълтъците, дижонската горчица и солта в голяма купа. Разбъркайте с помощта на тел. Добавете олиото на тънка струйка, при непрекъснато разбиване, до получаването на консистенция на емулсия. Добавете лимонов сок и разбъркайте. Пресипете соса в купичка.

5. Сипете олио в добер загрят тиган и поставете говеждия стек. Пържете 1 минута, до тъмнокафяв цвят и обърнете. Добавете маслото, целите скилидки чесън и стръкове розмарин. Леко наклонете тигана и с помощта на лъжица поливайте месото с мазнина в продължение на още 1 минута. Извадете стека и го оставете да почине 5-10 минути. След това го нарежете на филии.

6. Поръсете топлите картофи с нарязани магданоз и мента. Поръсете с едра морска сол. Разбъркайте много добре.

7. Сервирайте стека с пържени картофи и сос айоли.

Продукти

  • 1 голям говежди рибай стек (дебелина 3.5 см)
  • 2 с.л. рапично олио
  • 50 г масло
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка розмарин
  • сол и черен пипер

 

За картофите:

  • 500 г картофи
  • рапично олио
  • шепа магданоз
  • шепа естрагон
  • морска сол

 

За соса айоли:

  • 2 големи жълтъка о т свободно отглеждани кокошки
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 1/2 лимон, сок
  • щипка сол
  • 75 мл растително олио

 

Свързани рецепти