Говежди стек с аспержи и пълнени домати
Рецепта от: Къртис Стоун
Това е рецепта за класически говежди рибай стек. Тук той е съчетан с овкусено масло, което го прави още по-сочен. Гарнитурата е от аспержи, приготвени на тиган и пълнени домати с пармезан и чесън.
Продукти
- За овкусеното масло:
- 110 г масло (стайна температура)
- Ч.л. ситно нарязан лук шалто
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. нарязани чушки чипотле в сос адобо
- 1 с.л. листенца мащерка
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 1 говежди стек Рибай (дебелина 4 см)
- сол и черен пипер
- За пълнените домати:
- 1 ч.ч. панко
- ¾ ч.ч. настърган пармезан
- 1 скилидка чесън
- 2 домата
- 2 с.л. зехтин
- За аспержите:
- 700 г аспержи
- 1 с.л. зехтин
- ½ лимон, сок
- ¼ ч.л. едър лют червен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Извадете стека поне 30 минути преди готвене на стайна температура. Поръсете го със сол и черен пипер от двете страни. Загрейте силно грил-тиган и поставете стека в него. Трябва да се чуе цвърчащ звук. Запечатайте месото за по 2 минути от всяка страна. Извадете го от тигана и го поставете върху решетка за 5 минути. След това отново го върнете в тигана, но на умерен огън. Печете по 2 минути от всяка страна. Оставете месото да почине 5 минути върху решетката и за трети последен път запечатайте стека от двете страни, по 2 минути от всяка. Запечатайте месото и отстрани. Вътрешната температура на месото трябва да е 55 градуса, за средно изпечена степен.
- 2. За овкусеното масло сложете мекото масло в купа и добавете нарязания на ситно лук, настъргания чесън, листенцата мащерка, нарязаните на ситно люти чушки и пушения червен пипер. Разбъркайте енергично до хомогенност. Прехвърлете върху лист прозрачно фолио и оформете дебело руло. Завийте като бонбон и поставете в хладилник или фризер, докато стегне.
- 3. Развийте маслото и отрежете две кръгчета от него. Поставете ги върху горещия стек и изчакайте маслото да се разтопи. След това нарежете месото на парчета с дебелина 1 ½ см.
- 4. Разрежете доматите на половинки, по хоризонтал. Подредете ги в тавичка и ги поръсете със сол и черен пипер. В купичка смесете нарязания на ситно чесън с галетата, прясно настъргания пармезан и 1 с.л. зехтин. Разпределете плънката върху доматите и поръсете с останалия зехтин. Запечете на грил функция за 5 минути, докато сместа се запече.
- 5. Отрежете долната твърда част на аспержите и ги поръсете със сол, лют червен пипер и зехтин от всички страни. Запечете ги в загрят грил-тиган, докато обгорят от всички страни и омекнат. Поръсете с лимонов сок.
- 6. Сервирайте нарязания стек с овкусено масло, печени аспержи и пълнени домати.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Сандвич с печена пържола
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори