Говежди стек по мексикански

©2019 Jamie Olivers Enterprises Ltd
Говежди стек по мексикански
Предаване: Бойният клуб на Джейми и ДжимиГледайте в: Понеделник, 28 септември от 08:10 | Понеделник, 28 септември от 15:00

Начин на приготвяне:

1. За салцата нарежете листата кориандър заедно с горната част на стъблата на ситно. Нарежете листата мента. Нарежете и лютата чушка (ако желаете, отстранете семките) и пресния лук. Сложете нарязаните продукти върху дъската и ги наситнете още повече.

2. В купа изтискайте сока на лайм. Добавете зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте. Добавете ситно наряаните продукти и разъркайте добре.

3. За соса запечете за краткто в сух тиган фъстъците, сусама и семената кимион. Добавете нарязаната на филийки скилидка чесън, листенцата мащерка, сушения риган и сушената чушка чипотле. Щом всичко придобие лек златист цвят, дръпнете от огъня и прехвърлете в каната на блендер. Покрийте продуктите с вода, добавете текилата и сок от лайм. Овкусете със сол и черен пипер и разийте до глакост. Опитайте на вкус и подправете още или добавете вода, ако консистенцията е гъста.

4. Обелете и нарежете картофите на кръгчета с деелина 1 см, с нож или уред за рязане на вълнички. Отстранете манината от парчето свинско и отстранете сухожилието. Запечете мазната част в тиган до златисто. Добавете картофите и целите люти чушки и ги пържете по 7-8 минути от всяка страна. Извадете ги в чиния, покрита с кухненска хартия.  Поръсете със сол и дръжте картофите топли.

5. Поръсете месото със сол и черен пипер от двете страни. Поставете го в тигана от картофите и го запържете за около 7 минути, като го обръщате на всяка минута. След като го извадите от тигана, го поръсете с малко зехтин и го оставете да си почине. След това го нарежете под ъгъл, на филийки с дебелина 1 см.

6. Сервирайте месото с пържените картофи и люти чушки, салца и сос.

 

За повече информация посетете https://www.jamieoliver.com/

Продукти

300 г говеждо контрафиле (дебелина 3 см)

100 г картофи

3 зелени люти чушки

зехтин

сол и черен пипер

 

За салцата:

1/2 връзка кориандър

1/2 връзка мента

1/2 скилидка чесън

1 червена люта чушка

2 стръка пресен лук

1 узрял домат

зехтин екстра върджин

1 лайм

 

За соса:

50 г сурови безсолни фъстъци

25 г сусам

1/2 ч.л. семена кимион

1 скилидка чесън

1 стрък мащерка

1/2 ч.. сушен риган

1/2 пушена люта чушка чипотле

1 с.л. текила

1-2 лайма

1/2 зелена люта чушка

сол и черен пипер

Свързани рецепти