Говежди стек по мексикански
Рецепта от: Джейми Оливър

1. За салцата нарежете листата кориандър заедно с горната част на стъблата на ситно. Нарежете листата мента. Нарежете и лютата чушка (ако желаете, отстранете семките) и пресния лук. Сложете нарязаните продукти върху дъската и ги наситнете още повече.
2. В купа изтискайте сока на лайм. Добавете зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте. Добавете ситно наряаните продукти и разъркайте добре.
3. За соса запечете за краткто в сух тиган фъстъците, сусама и семената кимион. Добавете нарязаната на филийки скилидка чесън, листенцата мащерка, сушения риган и сушената чушка чипотле. Щом всичко придобие лек златист цвят, дръпнете от огъня и прехвърлете в каната на блендер. Покрийте продуктите с вода, добавете текилата и сок от лайм. Овкусете със сол и черен пипер и разийте до глакост. Опитайте на вкус и подправете още или добавете вода, ако консистенцията е гъста.
4. Обелете и нарежете картофите на кръгчета с деелина 1 см, с нож или уред за рязане на вълнички. Отстранете манината от парчето свинско и отстранете сухожилието. Запечете мазната част в тиган до златисто. Добавете картофите и целите люти чушки и ги пържете по 7-8 минути от всяка страна. Извадете ги в чиния, покрита с кухненска хартия. Поръсете със сол и дръжте картофите топли.
5. Поръсете месото със сол и черен пипер от двете страни. Поставете го в тигана от картофите и го запържете за около 7 минути, като го обръщате на всяка минута. След като го извадите от тигана, го поръсете с малко зехтин и го оставете да си почине. След това го нарежете под ъгъл, на филийки с дебелина 1 см.
6. Сервирайте месото с пържените картофи и люти чушки, салца и сос.
За повече информация посетете https://www.jamieoliver.com/
Продукти
- 300 г говеждо контрафиле (дебелина 3 см)
- 100 г картофи
- 3 зелени люти чушки
- зехтин
- сол и черен пипер
- За салцата:
- 1/2 връзка кориандър
- 1/2 връзка мента
- 1/2 скилидка чесън
- 1 червена люта чушка
- 2 стръка пресен лук
- 1 узрял домат
- зехтин екстра върджин
- 1 лайм
- За соса:
- 50 г сурови безсолни фъстъци
- 25 г сусам
- 1/2 ч.л. семена кимион
- 1 скилидка чесън
- 1 стрък мащерка
- 1/2 ч.. сушен риган
- 1/2 пушена люта чушка чипотле
- 1 с.л. текила
- 1-2 лайма
- 1/2 зелена люта чушка
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Джейми Оливър
Испански омлет