Това е рецепта за приготвяне на открито. Идеално изпечен рибай стек, придружен от цяла печена царевица, намазана с масло и поръсена с пармезан и свежа салата от фенел и репички.

Продукти

  • 2 рибай стека
  • едра морска сол
  • прясно смлян черен пипер
  • бучка масло
  • 1-2 филенца маринована аншоа
  • 1 лимон
  • 1 глава фенел
  • 6 репички
  • 2 големи шепи бейби спанак
  • 50 г пармезан
  • шепа магданоз
  • За дресинга:
  • 1 глава червен лук
  • 1 с.л. семена кориандър
  • шепа копър
  • 1 лимон, сок
  • зехтин
  • 1 с.л. мед
  • За царевицата:
  • 2 кочана царевица
  • масло
  • 2-3 стръка пресен кориандър
  • 30-50 г пармезан

Начин на приготвяне:

  • 1. Извадете стековете от хладилника 30 минути преди печене. Поръсете ги обилно със зехтин, сол и едро смлян черен пипер. Поставете стековете на скарата, върху директен огън и печете по 4-5 минути от всяка страна. Малко преди да достигне температурата за желаната степен на изпичане (53-55 градуса за средно изпечено и 71 градуса за добре изпечено), прехвърлете стековете в зоната с индиректен огън за няколко минути. Щом достигне някоя от посочените температури, прехвърлете месото в чиния. Оставете го да почива между 5 и 10 минути, не повече, и го нарежете на филии.
  • 2. В касерола разтопете маслото на бавен огън и добавете нарязаните на ситно филенца аншоа и сока на ½ лимон. Разбъркайте и залейте нарязаните стекове.
  • 3. Обелете царевиците и ги изпечете върху скарата за 10-12 минути, от всички страни. Докато са горещи ги намажете обилно с масло и ги поръсете с фино настърган пармезан. Поръсете с листа кориандър.
  • 4. За салатата нарежете на възможно най-тънко фенела и го сложете в купа. Добавете и нарязаните на полукръгчета репички. За дресинга нарежете на много ситно лука и го смесете в купичка със семената кориандър, нарязания на ситно копър, лимоновия сок, меда и обилно количество зехтин. Разбъркайте много добре. Добавете листата спанак в купата и залейте с дресинга. Разбъркайте добре.
  • 5. Сервирайте нарязан стек, залят с масло и полят с чимичури, гарниран с печена царевица и салата от фенел.

Свързани рецепти

Виж всички