Говежди стек на скара с печена царевица и салата от фенел
Рецепта от: Нико Рейнолдс
Това е рецепта за приготвяне на открито. Идеално изпечен рибай стек, придружен от цяла печена царевица, намазана с масло и поръсена с пармезан и свежа салата от фенел и репички.
Продукти
- 2 рибай стека
- едра морска сол
- прясно смлян черен пипер
- бучка масло
- 1-2 филенца маринована аншоа
- 1 лимон
- 1 глава фенел
- 6 репички
- 2 големи шепи бейби спанак
- 50 г пармезан
- шепа магданоз
- За дресинга:
- 1 глава червен лук
- 1 с.л. семена кориандър
- шепа копър
- 1 лимон, сок
- зехтин
- 1 с.л. мед
- За царевицата:
- 2 кочана царевица
- масло
- 2-3 стръка пресен кориандър
- 30-50 г пармезан
Начин на приготвяне:
- 1. Извадете стековете от хладилника 30 минути преди печене. Поръсете ги обилно със зехтин, сол и едро смлян черен пипер. Поставете стековете на скарата, върху директен огън и печете по 4-5 минути от всяка страна. Малко преди да достигне температурата за желаната степен на изпичане (53-55 градуса за средно изпечено и 71 градуса за добре изпечено), прехвърлете стековете в зоната с индиректен огън за няколко минути. Щом достигне някоя от посочените температури, прехвърлете месото в чиния. Оставете го да почива между 5 и 10 минути, не повече, и го нарежете на филии.
- 2. В касерола разтопете маслото на бавен огън и добавете нарязаните на ситно филенца аншоа и сока на ½ лимон. Разбъркайте и залейте нарязаните стекове.
- 3. Обелете царевиците и ги изпечете върху скарата за 10-12 минути, от всички страни. Докато са горещи ги намажете обилно с масло и ги поръсете с фино настърган пармезан. Поръсете с листа кориандър.
- 4. За салатата нарежете на възможно най-тънко фенела и го сложете в купа. Добавете и нарязаните на полукръгчета репички. За дресинга нарежете на много ситно лука и го смесете в купичка със семената кориандър, нарязания на ситно копър, лимоновия сок, меда и обилно количество зехтин. Разбъркайте много добре. Добавете листата спанак в купата и залейте с дресинга. Разбъркайте добре.
- 5. Сервирайте нарязан стек, залят с масло и полят с чимичури, гарниран с печена царевица и салата от фенел.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Джейми Оливър
Яхния от телешко и ейл
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски
Рецепти Ейнсли Хариът
Шишчета с телешко със соев сос и сусам
Рецепти Адам Лайо
Лемак с телешко
Рецепти Стоян и Лора
Бекон чийзбургер