Начин на приготвяне:
1. За маринатата за скаридите наронете мащерката, настържете джинджифила, добавете сухите подправки, соевия сос и зехтина и разбъркайте хубаво. Изсипете маринатата в тавичка и оваляйте хубаво скаридите в нея. Оставете ги да престоят 30 минути.
2. За яхнията нарежете лука и чесъна и ги сложете да се задушават в тенджера с мазнина. Нарежете тиквата на едри парчета и я добавете заедно с бульона. Нарежете бамята на тънки колелца и сложете и нея в тенджерата. Оставете сместа да покъкри 10 минути.
3. Нарежете спанака на едро, а чушката на ивици. когато течността се е поредуцирала, добавете спанака и разбъркайте. Сложете и чушката. Овкусете със сол и пипер и добавете кокосовото мляко. Яхнията трябва да поври още 10-15 минути.
4. Изпържете скаридите от двете им страни /за около 4 мин./ в силно сгорещен тиган с малко количество мазнина.
5. Сервирайте яхнията в дълбока чиния, гарнирана с пържени скариди.
2. За яхнията нарежете лука и чесъна и ги сложете да се задушават в тенджера с мазнина. Нарежете тиквата на едри парчета и я добавете заедно с бульона. Нарежете бамята на тънки колелца и сложете и нея в тенджерата. Оставете сместа да покъкри 10 минути.
3. Нарежете спанака на едро, а чушката на ивици. когато течността се е поредуцирала, добавете спанака и разбъркайте. Сложете и чушката. Овкусете със сол и пипер и добавете кокосовото мляко. Яхнията трябва да поври още 10-15 минути.
4. Изпържете скаридите от двете им страни /за около 4 мин./ в силно сгорещен тиган с малко количество мазнина.
5. Сервирайте яхнията в дълбока чиния, гарнирана с пържени скариди.
Продукти
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 450 г тиква
- 1 зелена чушка
- 115 г бамя
- 4 стръка мащерка
- 5 стръка див или пресен лук
- 300 г калалу или спанак
- 30 г масло
- 200 мл пилешки или зеленчуков бульон
- 400 мл кокосово мляко
- сол и черен пипер
- 8 големи скариди
- олио
За маринатата:
- 2 стръка мащерка
- 1 см пресен джинджифил
- 2 с.л. лук на прах
- 2 с.л. чили на прах
- 2 с.л. соев сос
- 1 щипка канела