Гофрети с печена тиква

Гофрети с печена тиква
Предаване: Рейчъл Ку: Моята шведска кухняГледайте в: Сряда, 3 юни, 13:00 | Сряда, 3 юни, 13:30

Начин на приготвяне:

1. Отстранете кората на печената тиква. Намачкайте тиквата до получаване на пюре. Сложете я в купа и прибавете охладеното разтопено масло, киселото и прясното мляко, яйцата. Разбъркайте сместа до хомогенност, без да прекалявате.

2. Пресейте брашното, бакпулвера и солта, и евентуално канелата. Добавете ги към сместа и разбъркайте внимателно до хомогенност. Отново не трябва да прекалявате с бъркането, за да не стане сместа жилава. Оставете сместа да си почине 20 миунти.

3. Загрейте форма (уред) за гофрети. Намажете с малко разтопено масло*. Напълнете отделенията на формата със смес и затворете. Печете докато краищата на гофретите станат хрупкави. Готовите гофрети оставете да си починат 1-2 минути.

4. Сладките гофрети гарнирайте с пълна лъжица сладко от ягоди и лъжица бита сметана.

5. За солените гофрети разрежете чери доматите на половинки и ги овкусете със сол, нарязан на ситно див лук и зехтин. Разбъркайте и оставете за минута. Резените бекон изпечете до хрупкавост на скара или в силно загрята фурна, под грила. Нарежете червения лук на ситно. Единият вид солени гофрети поднесете с хайвер, заквасена сметана и червен лук, а другият вид - с чери домати и печен бекон.

*Ако формата ви е с незалепващо покритие, няма нужда да намазвате предварително с разтопено масло.

Съвет: Ако не разполагате с уред за гофрети, можете да направите малки тиквени палачинки, като сипете по средата на тиган за палачинки малък черпак от сместа и пържите по 2 минути от всяка страна.

Продукти

За гофретите:

300 г печена тиква

100 г разтопено масло + допълнително за намазване

200 г мътеница или рядко кисело мляко

200 мл прясно мляко

2 яйца

1/2 ч.л. канела (по желание)

1 ч.л. фина морска сол

200 г брашно

2 ч.л. бакпулвер

 

За гарниране:

сладко от ягоди

бита сметана

4-6 с.л. заквасена сметана

1 малка глава червен лук

2 с.л. нарязан див лук

2-3 с.л. хайвер

4-8 резена бекон

чери домати

зехтин

сол

Свързани рецепти