Гофрети от шам-фъстък
1. В кухненски робот или блендер сипете ядките шам-фъстък* заедно със захарта и ги смелете фино. добавете белтъка и смелете отново.
2.  В купа разбийте меко масло с помощта на шпатула. добавете сместа от шам-фъстък и захар и разбъркайте до хомогенност. След това добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате докато то се поеме от сместа.
3. Намаслете тавичка с размери 15х15 см и постелете дъното с хартия. Изсипете сместа за сладкиша и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
4. За портокаловия крем първо направете сладкарски /яйчен/ крем, като затоплите  тенджерка портокаловия сок. В купичка разбийте жълтъците със захарта и брашното до хомогенност. Добавете към жълтъците горещия портокалов сок на струйка, като разбивате енергично. След това върнете цялата смес в тенджерка и бъркайте до сгъстяване, около 5 минути. Пресипете сладкарския крем в метален поднос и го разстелете. Покрийте с прозрачно фолио и оставете крема да се охлади. 
5. С помощта на миксер разбийте мекото асло за портокаловия крем заедно с пудрата захар /може да намалите количеството/ до пухкавост. Добавете изстиналия сладкарски крем, лъжица по лъжица, без да спирате разбиването. Разбивайте до получаването на пухкав крем.
6. Извадете изстиналия блат върху плота и го разрежете на две, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож. Нанесете портокаловия крем върху долната част на блата и го разстелете равномерно с помощта на палетен нож. Върху него поставете втория блат и притиснете леко. Загладете крема по ръба. Поставете сладкиша в хладилника, за да се стегне.
6. Нарежете шоколада. Сложете 2/3 от него в купа и го разтопете на водна баня. добавете останалата 1/3 от шоколада и разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане гладка /температурата на шоколада трябва да достигне 31-32 градуса/.
7. Разрежете на 4 еднакви квадрата стегналия се сладкиш. Всеки квадрат разрежете на 2 или на 4 триъгълника, съответно ще получите 8 или 16 гофрети. Потопете половината на всеки триъгълник  от широката му страна в бял шоколад. Изцедете добре и подредете в тава, пстлана с хартия за печене. Накрая поръсете  нарязани на едро ядки шам.фъстък върху потопената в шоколад част.


*Можете да използвате и смес от шам-фъстък и бадеми - 50:50, но цветът на сладкиша ще стане по-светъл.

Продукти

  • 300 г безсолни ядки шамфъстък 300 г захар 1 белтък 75 г масло 3 яйца 40 г брашноЗа портокаловия крем:200 мл портокалов сок 50 г захар 2 жълтъка 2 с.л. брашно 250 г меко масло 60 г пудра захарДопълнително:50 г безсолни ядки шамфъстък 300 г бял шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички