С помощта на тази рецепта ще разберете, че всъщност приготвянето на сусамени гевреци у дома не е толкова трудно. Тестото за гевреците съдържа овесени ядки, ленено семе, слънчогледови семки, брашно, масло, сирене и мая. Оформените гевреци се потапят в смес от меласа и вода и се овалват в сусам. След това се пекат.

Продукти

  • 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.ч. бяло брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 с.л. меко краве масло
  • 80 г краве сирене
  • 2 с.л. овесени ядки (цели)
  • 1 с.л. ленено семе
  • 1 с.л. слънчогледови семки
  • 1 ч.л. мед
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. меласа за намазване
  • печен сусам за овалване

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете овесените ядки, лененото семе и слънчогледови семки в касерола и ги залейте с 50 мл вода. Кипнете и оставете да набъбнат.
  • 2. В голяма купа смесете двата вида брашно и солта. В друг съд смесете 200 мл хладка вода с маята и меда.
  • 3. В купата при брашното изсипете вече охладените ядки и семена. Прибавете маята, маслото и натрошеното сирене. Разбъркайте много добре.
  • 4. Прехвърлете върху набрашнен плот и омесете меко тесто. Сложете го в чиста купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса.
  • 5. Разделете тестото на 8 равни части и върху набрашнен плот от тях оформете топки, а след това гевречета. Единият вариант е в топката да направите дупка и с ръце внимателно да оформите геврек. Другият начин е да направите фитили, да съедините краищата им, внимателно да защипете и да дооформите гевреците.
  • 6. Разбъркайте меласата със 100–150 мл хладка вода и потопете всеки един геврек в тази смес.
  • 7. Оваляйте ги в сусамовите семена и ги подредете в тави. Оставете ги да втасат още веднъж за около 10 минути.
  • 8. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути или до получаване на златист загар.

Свързани рецепти

Виж всички