Начин на приготвяне:

1. За да направите ру разтопете маслото в тенджера, докато то спре да се пени. Добавете бяло брашно, фино царевично брашно или царевично нишесте и варете сместа 5 минути, на тих огън, като разбърквате леко от време на време. След това добавете студен пилешки или зеленчуков бульон и клончето мащерка. Варете сместа 15 минути, като разбърквате от време на време, за да не се образуват бучки.
2. Нарежете бекона на кубчета и ги запържете в добре загрят тиган. Изцедете бекона върху кухненска салфетка. За вегетарианския вариант пропуснете тази стъпка.
3. Почистете гъбите с четка, без да ги мокрите. Накъсайте кладницата, а гъбите шийтаке нарежете. Задушете гъбите в малко зехтин за 2 минути. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън и гответе още минута. Овкусете със сол и черен пипер.
4. Изсипете в руто запържения бекон, гъбите и нарязания на ситно див керевиз или магданоз. Разбъркайте и усилете огъня. След минута дръпнете от огъня.
4. Изрежете капачета на питките и издълбайте вътрешността им. Напълнете всяка питка с гъбено рагу.

Съвет: гъбеното рагу може да се сервира и самостоятелно, гарнирано със салата.

Продукти

  • 40 г масло
  • 40 г брашно
  • 400 мл зеленчуков или пилешки бульон
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4 пълнозърнести питки
  • 75 г пушен бекон
  • 300 г гъби кладница
  • 200 г гъби шийтаке
  • 1 връзка див керевиз
  • 2 глави лук шалот
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък мащерка
  • зехтин

Свързани рецепти