Гъбена яхния
Нарежете печурките на едро заедно с пънчетата. Другите два вида гъби накъсайте по дължина.
В тенджера с олио задушете лука и чесъна. След това добавете и гъбите. Овкусете с черен пипер и малко сол. Разбъркайте. /Гъбите поемат мазнина и се свиват при задушаване. Затова не доливайте нито мазнина, нито вода./ След като се позадушат гъбите, добавете брашното и разбъркайте внимателно. Излейте студените вино, зеленчуковия бульон и сметаната. Оставете яхнията да къкри около десетина минути. Накрая добавете сметаната и ситно нарязания магданоз.
Отделно сварете ориза. Овкусете го със сол, черен пипер и индийско орехче.
За зеленчуковите кулички ви трябват по осем кръгли резена от всички продукти. Първо нарежете патладжана на кръгли дебели резени. Посолете ги, за да си пуснат сока, а след това ги подсушете и ги запечете от двете страни на грил-тиган. Наражете и доматите и моцарелата на филии. Редете куличките като слагате отдолу по-големите парчета, за да има стабилност. Първо парче патладжан, след това домат, после моцарела и листенце босилек. Повторете същата подредба още веднъж и промушете шиш през куличката. Наредете куличките в подмазана тава и ги запечете на 200 градуса.
Сервирайте варения ориз като основа, гъбена яхния и куличка с патладжан.

Продукти

  • 300 г ориз 400 г гъби - кладница печурки 2 глави лук 1 скилидка чесън 2 с.л. слънчогледово олио 100 мл бяло вино 100 мл зеленчуков бульон 125 мл сметана 5 стръка магданоз 1 индийско орехче сол и черен пипер 1 патладжан 2 домата 125 г моцарела 8 листа босилек 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички