Начин на приготвяне:

1. В тенджерка загрейте леко млякото със захарта. Добавете маята в млякото, след като го дръпнете от котлона. Разбъркайте.
2. Изсипете брашното на плота, поръсете със сол и направете кладенче в него. В кладенчето поставете мекото масло, яйцата, жълтъците, малко ром и млякото с маята. С пръсти смесете продуктите в кладенчето. След това постепенно омесете тесто. Помагайте си с шпатула, тъй като тестото лепне.
3. Намаслете и поръсете с брашно кръгла кексова форма с дупка. Изсипете тестото в нея и го загладете отгоре. Оставете тестото да втаса за 2 часа.
4. Изпечете кекса в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути. Обърнете формата и извадете кекса. Изрежете малко от върха на кекса, който при обръщането е станал основа, за да е по-стабилен и го поставете върху поднос. Поръсете с пудра захар.

Продукти

  • 50 мл прясно мляко
  • 100 г захар
  • 1 пакетче суха мая
  • 500 г брашно
  • щипка сол
  • 50 мл ром
  • 3 яйца
  • 6 жълтъка
  • 400 г меко масло

Свързани рецепти