Гато батю
1. В тенджерка загрейте леко млякото със захарта. Добавете маята в млякото, след като го дръпнете от котлона. Разбъркайте.
2. Изсипете брашното на плота, поръсете със сол и направете кладенче в него. В кладенчето поставете мекото масло, яйцата, жълтъците, малко ром и млякото с маята. С пръсти смесете продуктите в кладенчето. След това постепенно омесете тесто. Помагайте си с шпатула, тъй като тестото лепне.
3. Намаслете и поръсете с брашно кръгла кексова форма с дупка. Изсипете тестото в нея и го загладете отгоре. Оставете тестото да втаса за 2 часа.
4. Изпечете кекса в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути. Обърнете формата и извадете кекса. Изрежете малко от върха на кекса, който при обръщането е станал основа, за да е по-стабилен и го поставете върху поднос. Поръсете с пудра захар.

Продукти

  • 50 мл прясно мляко 100 г захар 1 пакетче суха мая 500 г брашно щипка сол 50 мл ром 3 яйца 6 жълтъка 400 г меко масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички