Гаспачо с печени домати и ядливи цветя
Рецепта от: Маркъс Уеринг
Гаспачото е лятна супа, която се поднася студена в жегите. В тази рецепта тя е приготвена с печени на скара домати и чушки, хляб и зеленчуков бульон. Украсете с ядливи цветя от градината.
Продукти
- 1.200 кг селски домати
- 2 червени чушки
- 2 глави червен лук
- 2 филии хляб с квас
- 1 литър зеленчуков бульон
- 1 с.л. зехтин
- 50 мл винен оцет
- 20 г босилек
- Допълнително:
- 1 скилидка чесън
- 2 стъбла селъри
- ½ краставица
- 300 г чери домати (различни цветове)
- 5 листа босилек
- 1 ч.л. винен оцет
- 2 с.л. зехтин
- 4 филии хляб с квас
- сол и черен пипер
- ядливи цветя (латинка, тагетес (турта) или др.)
Начин на приготвяне:
- 1. Запалете огън и изчакайте да се образува жарава. Може да използвате и електрическа скара или фурна.
- 2. Поставете чушките и разрязаните на половинки глави лук върху скарата. Доматите поставете в жаравата и ги изпечете за кратко, докато омекнат и люспата им се отдели. Печете зеленчуците 20-30 минути. След това обелете доматите и лука. Обелете чушките и отстранете дръжките и семките им. Поставете печените зеленчуци в купа. Добавете листата босилек, накъсайте вътрешността на хляба (без корите), добавете оцет и залейте с бульон. След 3-4 минути пресипете сместа в блендер и пасирайте до гладкост, като в движение добавите зехтин. Охладете супата за 1 нощ или я сервирайте в купички с кубчета лед.
- 3. За гарниране пригответе салата от разрязани на четвъртинки чери домати, нарязана на кубчета краставица и нарязано на ситно селъри. Добавете нарязан на ситно чесън, оцет и малко зехтин. Разбъркайте.
- 4. Поръсете филиите хляб със зехтин и ги запечете върху скарата.
- 5. Сервирайте студена супа гаспачо с по 1 с.л. от салатата в нея и няколко ядливи цветя. Гарнирайте с препечения хляб.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца