Гаспачото е лятна супа, която се поднася студена в жегите. В тази рецепта тя е приготвена с печени на скара домати и чушки, хляб и зеленчуков бульон. Украсете с ядливи цветя от градината.

Продукти

  • 1.200 кг селски домати
  • 2 червени чушки
  • 2 глави червен лук
  • 2 филии хляб с квас
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 1 с.л. зехтин
  • 50 мл винен оцет
  • 20 г босилек
  • Допълнително:
  • 1 скилидка чесън
  • 2 стъбла селъри
  • ½ краставица
  • 300 г чери домати (различни цветове)
  • 5 листа босилек
  • 1 ч.л. винен оцет
  • 2 с.л. зехтин
  • 4 филии хляб с квас
  • сол и черен пипер
  • ядливи цветя (латинка, тагетес (турта) или др.)

Начин на приготвяне:

  • 1. Запалете огън и изчакайте да се образува жарава. Може да използвате и електрическа скара или фурна.
  • 2. Поставете чушките и разрязаните на половинки глави лук върху скарата. Доматите поставете в жаравата и ги изпечете за кратко, докато омекнат и люспата им се отдели. Печете зеленчуците 20-30 минути. След това обелете доматите и лука. Обелете чушките и отстранете дръжките и семките им. Поставете печените зеленчуци в купа. Добавете листата босилек, накъсайте вътрешността на хляба (без корите), добавете оцет и залейте с бульон. След 3-4 минути пресипете сместа в блендер и пасирайте до гладкост, като в движение добавите зехтин. Охладете супата за 1 нощ или я сервирайте в купички с кубчета лед.
  • 3. За гарниране пригответе салата от разрязани на четвъртинки чери домати, нарязана на кубчета краставица и нарязано на ситно селъри. Добавете нарязан на ситно чесън, оцет и малко зехтин. Разбъркайте.
  • 4. Поръсете филиите хляб със зехтин и ги запечете върху скарата.
  • 5. Сервирайте студена супа гаспачо с по 1 с.л. от салатата в нея и няколко ядливи цветя. Гарнирайте с препечения хляб.

Свързани рецепти

Виж всички