Гарнитури към печено пиле
Рецепта от: Нико Рейнолдс
Това е рецепта за четири гарнитури - картофено пюре от печени на скара картофи, печени моркови и пащърнак с масло, пикантни печени броколини и печена плънка от кайма и кървавица.
Продукти
- За пюрето то печени картофи:
- 6 големи картофа
- 2-3 стръка розмарин
- 250 г масло
- малко прясно мляко
- За морковите и пащърнака:
- 3 големи моркова
- 2 корена пащърнак
- 3 ч.л. сушена мащерка
- Зехтин
- 2.5 см корен джинджифил
- 50 г меко масло
- За броколините:
- 200 г броколини
- чили зехтин
- 1 ч.л. едър лют червен пипер
- шепа запечени филирани бадеми
- За плънката:
- 2-3 стръка розмарин
- 2-3 стръка мащерка
- 2.5 см корен джинджифил
- 4 скилидки чесън
- 6 сурови свински наденици (без обвивката)
- 200 г кървавица
- 50 г хлебни трохи
- 200 г масло
Начин на приготвяне:
- 1. За пюрето от картофи направете напречен повърхностен разрез по средата на всеки необелен картоф и го увийте в парче алуминиево фолио, с лъскавата страна навън. Подредете увитите картофи върху загрята скара, върху директен огън. Печете 1 час, със затворен капак. В тиганче разтопете маслото върху скарата. Директно върху скарата поставете стръковете розмарин за 20 секунди. След това нарежете на ситно листенцата му и ги добавете към разтопеното масло. Обелете картофите и ги сложете в купа. Залейте с горещото разтопено масло с розмарин и добавете малко мляко. Намачкайте картофите на пюре и пресипете в дълбока чиния. Поръсете с розмарин и сол.
- 2. Почистете горния слой на пащърнака и морковите. Разрежете на четири по дължина, без да разрязвате докрай в горната част. Поставете в тавичка и поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Оваляйте добре. Поставете морковите и пащърнака директно върху скарата и печете 15 минути, докато омекнат, като често ги обръщате. В купа смесете маслото с настърган джинджифил и сушена мащерка. Поставете топлите моркови и пащърнак в купата и разбъркайте добре, докато маслото се разтопи. Прехвърлете в чиния и поръсете с малко магданоз.
- 3. За плънката сложете каймата от надениците в купа. Нарежете на ситно листенцата розмарин и мащерка. Обелете скилидките чесън и джинджифила и ги настържете фино. Добавете ги в купата и овкусете със сол и черен пипер. Накъсайте кървавицата направо в купата. Добавете хлебните трохи и маслото и омесете всичко с ръце. Разпределете плънката в две чугунени тиганчета и хубаво притиснете. Покрийте всяко тиганче с алуминиево фолио. Направете дупки във фолиото и поставете върху скарата, с капак, около 45 минути или до вътрешна температура от 75 градуса.
- 4. Поръсете броколините с лютия зехтин, сол и черен пипер и оваляйте добре. Поставете върху горещата скара и печете около 6 минути, като ги обръщате. ПРехвърлете в чиния. Поръсете със запечени бадеми и едър лют червен пипер.
- 5. Поднесете гарнитурите с печено пиле с лимонов-маслен сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Ейнсли Хариът
Пълнени патладжани със сирене и орехи
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт