Това е рецепта за четири гарнитури - картофено пюре от печени на скара картофи, печени моркови и пащърнак с масло, пикантни печени броколини и печена плънка от кайма и кървавица.

Продукти

  • За пюрето то печени картофи:
  • 6 големи картофа
  • 2-3 стръка розмарин
  • 250 г масло
  • малко прясно мляко
  • За морковите и пащърнака:
  • 3 големи моркова
  • 2 корена пащърнак
  • 3 ч.л. сушена мащерка
  • Зехтин
  • 2.5 см корен джинджифил
  • 50 г меко масло
  • За броколините:
  • 200 г броколини
  • чили зехтин
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • шепа запечени филирани бадеми
  • За плънката:
  • 2-3 стръка розмарин
  • 2-3 стръка мащерка
  • 2.5 см корен джинджифил
  • 4 скилидки чесън
  • 6 сурови свински наденици (без обвивката)
  • 200 г кървавица
  • 50 г хлебни трохи
  • 200 г масло

Начин на приготвяне:

  • 1. За пюрето от картофи направете напречен повърхностен разрез по средата на всеки необелен картоф и го увийте в парче алуминиево фолио, с лъскавата страна навън. Подредете увитите картофи върху загрята скара, върху директен огън. Печете 1 час, със затворен капак. В тиганче разтопете маслото върху скарата. Директно върху скарата поставете стръковете розмарин за 20 секунди. След това нарежете на ситно листенцата му и ги добавете към разтопеното масло. Обелете картофите и ги сложете в купа. Залейте с горещото разтопено масло с розмарин и добавете малко мляко. Намачкайте картофите на пюре и пресипете в дълбока чиния. Поръсете с розмарин и сол.
  • 2. Почистете горния слой на пащърнака и морковите. Разрежете на четири по дължина, без да разрязвате докрай в горната част. Поставете в тавичка и поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Оваляйте добре. Поставете морковите и пащърнака директно върху скарата и печете 15 минути, докато омекнат, като често ги обръщате. В купа смесете маслото с настърган джинджифил и сушена мащерка. Поставете топлите моркови и пащърнак в купата и разбъркайте добре, докато маслото се разтопи. Прехвърлете в чиния и поръсете с малко магданоз.
  • 3. За плънката сложете каймата от надениците в купа. Нарежете на ситно листенцата розмарин и мащерка. Обелете скилидките чесън и джинджифила и ги настържете фино. Добавете ги в купата и овкусете със сол и черен пипер. Накъсайте кървавицата направо в купата. Добавете хлебните трохи и маслото и омесете всичко с ръце. Разпределете плънката в две чугунени тиганчета и хубаво притиснете. Покрийте всяко тиганче с алуминиево фолио. Направете дупки във фолиото и поставете върху скарата, с капак, около 45 минути или до вътрешна температура от 75 градуса.
  • 4. Поръсете броколините с лютия зехтин, сол и черен пипер и оваляйте добре. Поставете върху горещата скара и печете около 6 минути, като ги обръщате. ПРехвърлете в чиния. Поръсете със запечени бадеми и едър лют червен пипер.
  • 5. Поднесете гарнитурите с печено пиле с лимонов-маслен сос.

Свързани рецепти

Виж всички