Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете тиквата на малки еднакви кубчета. Сварете тиквата почти до готовност, за 10-15 минути.
2. Разделете леко отпуснатото на стайна температура масленото тесто на две еднакви парчета. /Може да използвате предварително направено или купешко тесто/ Разточете всяко парче тесто между два листа хартия, на тънък лист, в кръгла форма.
3. Поставете двата разточени листа тесто в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене. Намажете всеки лист тесто с карамелизиран лук*, като оставите свободен борд тесто, около 2 см. Върху него начупете на парченца сиренето горгонзола. Може да използвате и друго твърдо сирене, което ще се разтопи при печенето. Наредете и кубчетата тиква.
4. Овкусете галетите със сол и черен пипер и поръсете с листа салвия. Завийте краищата на тестото навътре. Печете галетите в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути.

*Карамелизиран лук - начин на приготвяне
1. Загрейте добре тиган с незалепващо дъно. Нарежете лука на тънки полумесеци.
2. Добавете зехтин в тигана, а след това и нарязания лук. Овкусете със сол и черен пипер. Пържете лука 20 минути, като го разбърквате от време на време.
3. Добавете захарта и балсамовия оцет и гответе още 10 минути, докато сместа стане лепкава и карамелизирана. Оставете карамелизирания лук да изстине.

Продукти

  • 500 г маслено тесто
  • 450 г тиква
  • 240 г карамелизиран лук
  • 150 г горгонзола
  • сол и черен пипер
  • 16 листа салвия

За карамелизирания лук:

  • 2 с.л. зехтин
  • 3 глави лук
  • сол и черен пипер
  • 90 г кафява захар
  • 60 мл балсамов оцет

Свързани рецепти