Галет с круши и джинджифил

1. Може да използвате готово маслено тесто или да си направите. за целта пресейте брашното и пудрата захар в купа. Добавете маслото, нарязано на малки кубчета и с ръце смесете продуктите, докато се получат трохи. Добавете настърганата фино лимоновата кора и яйцето. Разбъркайте и добавете 1-2 с.л. леденостудена вода и омесете докато се получи топка гладко тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото с дебелина 2 мм и изрежете кръг с диаметър 22 см.
3. Обелете крушите и ги нарежете на четвъртинки. Сложете ги в купа и към тях добавете захарта, 1-2 парчета джинджифил от сладко и 1 с.л. от сиропа му. Настържете обеления пресен джинджифил, изтискайте сока на лимона и разбъркайте.
4. Подредете крушите по средата на кръга тесто, като оставите 3 см от него свободни. Намажете свободните краища с разбит жълтък. Приберете краищата навътре, като ги накъдряте леко. Намажете ги отгоре с жълтък, а по средата натрупайте остатъка от крушите с джинджифил. Поръсете с пудра захар плодовете. Печете галета в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути.
5. Щом извадите галета, поръсете с пудра захар. Сервирайте с бита сметана.

Продукти

  • За тестото:
  • 225 г брашно
  • 2 с.л. пудра захар
  • 150 г студено масло
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 1 яйце
  • За пълнежа:
  • 4 круши
  • 1 с.л. кафява захар
  • 3 джинджифилов сироп
  • 1 с.л. сладко от джинджифил
  • 1 лимон
  • сок
  • 1 жълтък
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички