Френски тарт с праскови
Рецепта от: Мери Бери
Този тарт с праскови е наистина впечатляващ, но и много вкусен. Прасковите могат да бъдат заменени с нектарини или кайсии.
Продукти
- За основата:
- 175 г брашно
- 115 г безсолно масло
- 3 с.л. пудра захар
- 1 яйце от свободно отглеждани кокошки
- За пълнежа:
- 6 жълтъка
- 115 г захар
- 55 г брашно
- 500 мл прясно мляко
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 100 мл течна пълномаслена сметана
- 55 г захар
- 8 праскови
- 75 г сладко от кайсии
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сипете брашното, захарта и маслото в кухненски робот и пулсирайте докато се образуват маслени трохи. Добавете яйцето и разбъркайте отново.
- 2. Върху набрашнен плот разточете тестото максимално тънко и го прехвърлете във форма за тарт (диаметър 28 см). Притиснете добре по дъното и стените и изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото по дъното с вилица на няколко места. Поставете формата с тестото във фризер за 30 минути.
- 3. Върху тестото поставете лист хартия за печене и върху него изсипете шепа зърна суров боб или ориз. Разпределете ги равномерно и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 15 минути. Отстранете хартията и зърната и печете още 5-10 минути, до хубав златист цвят.
- 4. За сладкарския крем сипете в купа жълтъците, захарта, брашното и нишестето. Разбъркайте до хомогенност. На тънка струйка добавете горещо мляко, при непрекъснато разбиване. Пресипете сместа в тенджера, добавете ваниловия екстракт и загрейте на бавен огън. Разбърквайте непрекъснато докато кремът се сгъсти. Пресипете в стъклена купа, покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник.
- 5. Разбийте сметаната до полуплътност и я добавете към студения сладкарски крем на 2 пъти, като разбърквате внимателно. Поставете крема отново в хладилник.
- 6. Разрежете прасковите на половини, извадете костилката и нарежете всяка половина на тънки резени. В дълбок тиган сипете 200 мл вода и 55 г захар. Щом сместа кипне, оставете да ври 2 минути. Поставете резените праскови в сиропа, намалете силата на огъня и гответе 2-3 минути. Дръпнете от котлона и оставете прасковите да изстинат. След това ги отцедете.
- 7. Върху изстиналата основа изсипете сладкарския крем и го разстелете равномерно. Подредете резените праскови отвън навътре, като ветрило. Намажете прасковите с топло сладко от кайсии за блясък. Поставете тарта за 30 минути в хладилник, преди да го сервирате.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди