Този тарт с праскови е наистина впечатляващ, но и много вкусен. Прасковите могат да бъдат заменени с нектарини или кайсии.

Продукти

  • За основата:
  • 175 г брашно
  • 115 г безсолно масло
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1 яйце от свободно отглеждани кокошки
  • За пълнежа:
  • 6 жълтъка
  • 115 г захар
  • 55 г брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 100 мл течна пълномаслена сметана
  • 55 г захар
  • 8 праскови
  • 75 г сладко от кайсии

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото сипете брашното, захарта и маслото в кухненски робот и пулсирайте докато се образуват маслени трохи. Добавете яйцето и разбъркайте отново.
  • 2. Върху набрашнен плот разточете тестото максимално тънко и го прехвърлете във форма за тарт (диаметър 28 см). Притиснете добре по дъното и стените и изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото по дъното с вилица на няколко места. Поставете формата с тестото във фризер за 30 минути.
  • 3. Върху тестото поставете лист хартия за печене и върху него изсипете шепа зърна суров боб или ориз. Разпределете ги равномерно и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 15 минути. Отстранете хартията и зърната и печете още 5-10 минути, до хубав златист цвят.
  • 4. За сладкарския крем сипете в купа жълтъците, захарта, брашното и нишестето. Разбъркайте до хомогенност. На тънка струйка добавете горещо мляко, при непрекъснато разбиване. Пресипете сместа в тенджера, добавете ваниловия екстракт и загрейте на бавен огън. Разбърквайте непрекъснато докато кремът се сгъсти. Пресипете в стъклена купа, покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник.
  • 5. Разбийте сметаната до полуплътност и я добавете към студения сладкарски крем на 2 пъти, като разбърквате внимателно. Поставете крема отново в хладилник.
  • 6. Разрежете прасковите на половини, извадете костилката и нарежете всяка половина на тънки резени. В дълбок тиган сипете 200 мл вода и 55 г захар. Щом сместа кипне, оставете да ври 2 минути. Поставете резените праскови в сиропа, намалете силата на огъня и гответе 2-3 минути. Дръпнете от котлона и оставете прасковите да изстинат. След това ги отцедете.
  • 7. Върху изстиналата основа изсипете сладкарския крем и го разстелете равномерно. Подредете резените праскови отвън навътре, като ветрило. Намажете прасковите с топло сладко от кайсии за блясък. Поставете тарта за 30 минути в хладилник, преди да го сервирате.

Свързани рецепти

Виж всички