Френски сладкиш Париж-Брест
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За пареното тесто сложете в тенджерка млякото, водата, маслото, солта и захарта. Оставете да кипне и добавете брашното. Бъркайте около 5 минути, за да се изпече тестото. Щом тестото започне да се отделя от съда го пресипете в купа. започнете да добавяте едно по едно яйцата, като бъркате след всяко, докато то се поеме от тестото. Пресипете тестото в пош с назъбен накрайник. Постелете плоска тава с хартия за печене и в средата и поставете кръгъл шаблон от картон. Върху него направете венец /средата на кръга е празна/ от няколко слоя парено тесто, един върху друг. След изпичане венецът ще се разреже на две по дължина. Изпечете венеца в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. /Може да поръсите венеца с нарязани бадеми преди изпичане./ Не изваждайте веднага изпечения венец от фурната. Открехнете вратичката и го оставете да изстива вътре, за да не спадне тестото.
2. За сладкарския крем сложете в тенджерка млякото с остърганата вътрешност на шушулката ванилия да заври. Отделно разбийте жълтъците със захарта до изсветляване на сместа. Добавете и брашното и разбъркайте хубаво. Сложете малко от топлото мляко и разбъркайте. След това пресипете жълътчената смес в тенджерката. Бъркайте крема докато се сгъсти. След това го разстелете върху поднос, за да изстине по-лесно. Покрийте подноса с прозрачно фолио.
3. За лешниковия крем разбийте с миксер маслото с пудрата захар. След това малко по малко добавете сладкарския крем /предварително хубаво го разбъркайте/, като продължавате разбиването. Накрая добавете лешниковата паста и разбийте хубаво. Пресипете крема в пош с назъбен накрайник.
4. Разрежете венеца на две по дължина с назъбен нож. Шприцовайте крема върху долната част на венеца. Покрийте с другата част на венеца. Поръсете с пудра захар.
2. За сладкарския крем сложете в тенджерка млякото с остърганата вътрешност на шушулката ванилия да заври. Отделно разбийте жълтъците със захарта до изсветляване на сместа. Добавете и брашното и разбъркайте хубаво. Сложете малко от топлото мляко и разбъркайте. След това пресипете жълътчената смес в тенджерката. Бъркайте крема докато се сгъсти. След това го разстелете върху поднос, за да изстине по-лесно. Покрийте подноса с прозрачно фолио.
3. За лешниковия крем разбийте с миксер маслото с пудрата захар. След това малко по малко добавете сладкарския крем /предварително хубаво го разбъркайте/, като продължавате разбиването. Накрая добавете лешниковата паста и разбийте хубаво. Пресипете крема в пош с назъбен накрайник.
4. Разрежете венеца на две по дължина с назъбен нож. Шприцовайте крема върху долната част на венеца. Покрийте с другата част на венеца. Поръсете с пудра захар.
Продукти
- За пареното тесто:100 мл прясно мляко 100 мл вода 100 г масло 10 г сол 1 с.л. захар 100 г брашно 4 яйцаЗа сладкарския крем /300 г/:1 шушулка ванилия 250 мл прясно мляко 50 г захар 2 жълтъка 2 с.л. брашноЗа лешниковия крем:300 г масло 2 с.л. пудра захар 100 г лешникова паста пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска