Френска торта Мока

Френска торта Мока

Начин на приготвяне:

1. За блата дакоаз запечете лешниците в тавичка в предварителноз загрята фурна на 200 градуса за 5 минути. Пресипете ги в блендер или кухненски робот, добавете захарта и смелете до получаването на прах. В купичка разбийте яйцето със захарта. След това добавете сместа от лешници и захар и разбъркайте до хомогенност с помощта на шпатула. Поставете ринг /диаметър 20 см и височина 6 см/ в плоска тава, постлана с хартия за печене и изсипете сместа в него. Разстелете равномерно и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 8 минути.
2. За блата жоконд разбийте белтъка с помощта на миксер до получаването на твърд сняг. В другак упа разбийте яйцата със захарта. Добавете двата вида брашно и разбъркайте до хомогенност. Добавете разтопеното масло и разбъркайте. Накрая добавете разбития белтък и разбъркайте внимателно с шпатула. Изсипете сместа в плоска тава, постлана схартия за печене и го разстелете на тънък слой /0.5 см/ с помощта на палетен нож. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 6 минути. След като изстине няколко минути го отлепете от хартията и изрежете кръгъл блат с помощта на инг /диаметър 18 или 16 см/.
3. За кроканта разтопете шоколада на водна баня и докато е топъл добавете маслото. Разбъркайте докато то се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. Добавете разтворимото кафе и разбъркайте. Изсипете шоколада върху оризона в друга купа и разбъркайте.
4. За крема с кафе накиснете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути. Сипете в тенджерка прясното мляко и 2/3 от кафето и го загрейте. Добавете и половината захар. В купичка разбъркайте жълтъците с останалата захар и останалото студено кафе. Щом млякото започне да завира, пресипете го на тънка струйка при жълтъците, като разбивате енергично. След това върнете сместа в тенджерката и бъркайте в продължение 5 минути, до сгъстяване. Дръпнете крема от котлона и го оставете да поизстине. Добавете изтискания желатин и разбъркайте окато той се разтопи напълно. След това охладете напълно крема, за по-бързо можете да охладите крема в леденостудена водна баня. Разбийте сметаната  с помощта на тел до гъстотата на гъсто кисело мляко. Добавете я малко по малко към крема, като разбърквате след всяка порция до хомогенност.
5. Постелете прозрачно фолио върху поднос или голяма чиния. В нея поставете ринга с диаметър 20 см. От вътрешната му страна поставете целофанова лента или намажете стените с олио и поръсете с пудра захар. Поставете блата жоконд /сиаметър 18 или 16 см/ на дъното на ринга. Върху него изсипете крем, до половината на формата. Върху блата дакоаз нанесете кроканта на един слой. Поставете блата с кроканта нагоре, катол еко го притиснете в крема. Изсипете останалия крем, до горния ръб на формата. Увийте с прозрачно фолио и поставете във фризер за 3 часа.
6. За шоколадовата украса нарежете млечния шоколад. 2/3 от него разтопете на водна баня. След това добавете останалия нарязан шоколад и разбъркайте докато той се разтопи. Шоколадът трябва да достигне температура от 32 градуса. Разстелете шоколада върху лист от хартия за печене, постлан в тава. С помощта на палетен нож го разстелете на тънък слой с движения напред и назад. Поръсете с предварително начупени на едро какаови зърна и оставете на тайна температура. След десетина минути, преди шоколадът да се е втвърдил напълно, го нарежете първо на ленти, а след това на триъгълници с помощта на нож за пица и отново го оставете настрани.
7. За желето накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. В голяма тенджера сипете водата, сметаната, захарта, меда и разтворимото кафе и оставете сместа да заври. Добавете нарязания шоколад и бъркайте докато сместа се сгъсти. Дръпнете от котлона и оставете да изстине за кратко. Добавете изтискания желатин и разбъркайте докато той се разтопи. След това пресипете сместа в купа и я охладете, като я поставите в студена водна баня - температурата на желето преди да го излеете върху тортата трябва да е 40 градуса.
8. Извадете тортата от ринга, като го затоплите преди това с ръце и я поставете върху купичка, поставена в центъра на тава. Залейте тортата  с желето, като повече поливате по краищата, а не по средата на тортата. С палетен нож изравнете слоя желе и оставете то да се изцеди. Прехвърлете върху поднос. Украсете страните на тортата с шоколадови триъгълници. С разтопен бял шоколад, поставен в малка фунийка от хартия за печене напишете върху тортата - Мока. Украсете с какаови зърна.

Продукти

За блата дакоаз:

  • 60 г белени лешници
  • 60 г пудра захар
  • 1 яйце
  • 15 г захар

За блата жоконд:

  • 35 г разтопено масло
  • 1 белтък
  • 2 яйца
  • 90 г захар
  • 60 г бадемово брашно
  • 30 г брашно

За кроканта:

  • 35 г шоколад
  • 15 г масло
  • 2 ч.л. разтворимо кафе
  • 10 г оризон

За крема:

  • 5 листа желатин
  • 500 мл течна сметана
  • 100 г захар
  • 160 мл силно сварено кафе еспресо
  • 160 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка

За желето:

  • 250 г млечен шоколад
  • 100 г бял шоколад
  • 565 мл вода
  • 240 мл течна животинска сметана
  • 100 г захар
  • 8 листа желатин
  • 150 г мед
  • 5 г разтворимо кафе

За шоколадовата украса:

  • 300 г млечен шоколад
  • 85 г какаови зърна

Допълнително:

  • 50 г бял шоколад

Свързани рецепти