Франджипанова тарта с плодове

Франджипанова тарта с плодове

Начин на приготвяне:

1. За тестото използвайте студено масло и работете със студени ръце, върху студена повърхност. Направете го максимално бързо. Изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето   сложете продуктите. Може да добавите и малко ванилия направо в тестото /купувайте гъвкави шушулки ванилия, а не твърди/. Щом се оформят трохи, съединете ги на топка, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник да се стегне.
2. С помощта на миксер разбийте маслото с остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Добавете малко по малко бадемовата паста. След това добавете и едно по едно яйцата. Накрая добавете и 1 с.л. брашно. Продължете разбиването до пълна гладкост на сместа.
3. Разточете студеното тесто със студена точилка. Прехвърлете тестото в предварително намазана с масло форма за тарта с подвижно дъно. Притиснете го хубаво към дъното и стените. Изрежете излишното с нож. Продупчете тестото по дъното на формата с вилица. Изсипете пълнежа и с тръскане на формата го разпределете равномерно. Изпечете тартата за около 25 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна.
4. За крема затоплете млякото с ванилията и половината захар. Отделно разбийте жълтъците с другата половина захар. Сложете малко от топлото мляко и разбъркайте. След това изсипете жълтъците в тенджерата с мляко и бъркайте. Добавете брашното и продължете да бъркате крема върху котлона, докато се сгъсти. Топлия крем изсипете върху студен поднос, разстелете го и го покрийте с прозрачно фолио. Сложете го в хладилник да се охлади. /Преди да го поставите в хладилник може да добавите предварително разтопен на водна баня желатин в крема, за да бъде той по-стегнат./ Разбийте сметаната с малко захар. След това смесете студения крем със сметаната, като бъркате внимателно. Пресипете крема в шприц.
5. Нанесете крема върху изпечената основа на тартата, като описвате окръжности отвътре навън. Украсете богато тартата с парченца плодове.

Продукти

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 200 г масло
  • 100 г пудра захар
  • 1 щипка сол
  • 1 яйце
  • 0.5 шушулка ванилия

За пълнежа:

  • 100 г масло
  • 500 г бадемова паста
  • 2 яйца
  • 0.5 шушулка ванилия
  • 1 с.л. брашно

За сладкарския крем:

  • 250 мл прясно мляко
  • 0.5 шушулка ванилия
  • 2 жълтъка
  • 75 г захар
  • 1 с.л. брашно
  • 250 мл течна сметана

За украса:

  • киви
  • ябълка
  • портокал
  • боривинки
  • смокини
  • бяло грозде

Свързани рецепти