Рецепта за фокача, разделена на три етапа, което прави процесът още по-лесен.  Тестото трябва да се замеси, да се остави да втаса, а след това да се оформи на фокача.

Продукти

  • Първи етап:
  • 14 г суха мая
  • 90 мл хладка вода
  • 10 г захар
  • 110 г брашно
  • Втори етап:
  • 240 г хладка вода
  • 110 г зехтин
  • 20 г захар
  • 10 г сол
  • 430 г брашно
  • Трети етап:
  • 200 мл вода
  • 10 г сол
  • 2-3 стръка розмарин

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете всички съставки за първи етап в голяма купа и разбийте с помощта на миксер, с приставка за тесто. Щом се оформи тесто, оставете го в купата да втаса за 15 минути.
  • 2. Добавете съставките за втори етап и разбийте отново с миксера. Щом се образува гладко и еластично тесто, го прехвърлете в тава, предварително постлана с хартия за печене и с покрито със зехтин дъно. С ръце разтеглете тестото към четирите ъгъла. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.
  • 3. Надупчете тестото с пръсти, така че да се образуват дупки.
  • 4. Загрейте водата и солта за третия етап в тенджерка. Щом солта се разтвори, залейте тестото със сместа. Тестото трябва да е напълно залято. Поръсете с малко зехтин и разпръснете стръкчета розмарин. Печете фокачата в предварително загрята фурна на 190 градуса 20-25 минути, до тъмнозлатисто.

Свързани рецепти

Виж всички