Фокача с розмарин
Рецепта от: Марк Мориарти
Рецепта за фокача, разделена на три етапа, което прави процесът още по-лесен. Тестото трябва да се замеси, да се остави да втаса, а след това да се оформи на фокача.
Продукти
- Първи етап:
- 14 г суха мая
- 90 мл хладка вода
- 10 г захар
- 110 г брашно
- Втори етап:
- 240 г хладка вода
- 110 г зехтин
- 20 г захар
- 10 г сол
- 430 г брашно
- Трети етап:
- 200 мл вода
- 10 г сол
- 2-3 стръка розмарин
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете всички съставки за първи етап в голяма купа и разбийте с помощта на миксер, с приставка за тесто. Щом се оформи тесто, оставете го в купата да втаса за 15 минути.
- 2. Добавете съставките за втори етап и разбийте отново с миксера. Щом се образува гладко и еластично тесто, го прехвърлете в тава, предварително постлана с хартия за печене и с покрито със зехтин дъно. С ръце разтеглете тестото към четирите ъгъла. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.
- 3. Надупчете тестото с пръсти, така че да се образуват дупки.
- 4. Загрейте водата и солта за третия етап в тенджерка. Щом солта се разтвори, залейте тестото със сместа. Тестото трябва да е напълно залято. Поръсете с малко зехтин и разпръснете стръкчета розмарин. Печете фокачата в предварително загрята фурна на 190 градуса 20-25 минути, до тъмнозлатисто.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб
Рецепти Люк Нгуен
Сладък хляб "Баба"
Рецепти Донал Скиан
Соден хляб с ирландско сирене и мащерка