Начин на приготвяне:

1. В голяма купа натрошете маята и я залейте с хладката вода. Разбъркайте докато маята се разтвори. Добавете сол и захар и 200 г брашно. Разбъркайте до получаването на каша и оставете сместа да престои 10 минути, докато се надигне.
2. Добавете зехтина и останалото брашно в купата и месете тестото в купата в продължение на 5 минути. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото на топло да втаса, да удвои обема си.
3. Извадете тестото върху набрашнен плот, омесете го леко и го разточете с помощта на точилка така, че да получите продълговат тънък хляб.
4. Прехвърлете тестото в плоска тава, постлана с хартия за печене и го разтеглете колкото може. С пръсти направете дупки в тестото. Изсипете 25 мл зехтин върху тестото и го разнесете по цялата му повърхност. В дупките поставете сушени домати, парченца артишок, маслини без костилки, чери домати и розмарин. Оставете фокачата да се понадигне преди печене. След това я печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 15 минути.

Продукти

  • 50 г прясна мая
  • 400 мл хладка вода
  • 2 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 850 г брашно
  • 50 мл зехтин
  • 100 г мариновани сушени домати
  • 100 г маринован артишок
  • 100 г чери доматчета
  • 50 г черни маслини
  • 0.5 връзка розмарин
  • зехтин

Свързани рецепти