Фокача
1. Изсипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето начупете маята и сипете водата, както и една лъжица зехтин. Постепенно омесете тесто, като месите отвътре навън. Ако е необходимо, добавете брашно.
2. Тестото трябва да стане еластично. Към края на месенето добавете накълцания розмарин и нарязаните на кръгчета маслини и доомесете тестото. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете на топло да втаса. От топлината зависи колко време ще отнеме втасването. След това премесете тестото, като поръсите на плота брашно. Не месете дълго.
3. Разточете тестото с помощта на точилка или просто с дърпане и го сложете в тава, постлана с хартия за печене. Намажете с малко мазнина отгоре и отново го завийте с прозрачно фолио. Оставете хляба да втасва 30 минути на стайна температура.
4. След това махнете фолиото, намажете със зехтин хляба, поръсете го с морска сол и направете няколко къси прореза върху него. Печете фокачата 30 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. След като я извадите отново я намажете със зехтин.

Продукти

  • 2 стръка пресен розмарин 300 г ръжено фино брашно 20 г прясна мая или 7 г суха мая 1 щипка сол 175 мл хладка вода 50 г черни маслини без костилки 2 с.л. едра морска сол 2 с.л. зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички